Hoop voor starters en senioren: Hollands Kroon wil meer sturing geven aan woningbouwplannen

Datum:
 • zaterdag 16 mei 2020
 • in
 • Categorie: ,
 • Hoop voor starters en senioren: Hollands Kroon wil meer sturing geven aan woningbouwplannen


  Het principe dat de markt ’wel bouwt waar vraag naar is’ wordt losgelaten in de Hollands Kroon. De gemeente gaat een meer sturende rol op zich nemen om ervoor te zorgen dat er meer woningen worden gebouwd voor doelgroepen als starters en senioren.


  Het is in vrijwel de hele Kop van Noord-Holland een probleem, het tekort aan woningen voor starters op de huur- en koopmarkt. En ook bij de senioren, die graag hun te grote eengezinswoning met bijpassende tuin willen verruilen voor een meer geschikter appartementje of een aanleunwoning, is het vaak zoeken.
  Bij de gemeente is men tot de conclusie gekomen dat ’de markt’ niet altijd dat bouwt waar vraag naar is. Nu Hollands Kroon de woonvisie van de gemeente wil actualiseren, worden inwoners gevraagd naar wat voor soort woningen er behoefte is.
  ,,We gaan onze woonvisie vernieuwen waarbij we het principe dat we het aan de markt overlaten om te bepalen wat er wordt gebouwd deels loslaten’’, legt wethouder Theo Groot uit. ,,We willen onze inwoners hier meer in laten participeren. Vanaf maandag kunnen inwoners en woningcorporaties op de website www.denkmee.hollandskroon.nl hun mening geven over de behoefte binnen onze kernen. Samen met een woningmarktonderzoek gaan we zo een nieuwe concept-woonvisie opstellen.’’

  Ruimte

  Volgens Wooncompagnie-directeur Stefan van Schaik is het goed nieuws dat Hollands Kroon haar visie gaat bijstellen. ,,De regels van de vrije markt zijn niet geschikt voor de woningbranche. Want waar blijft ruimte voor sociale woningbouw als grond altijd wordt verkocht aan de hoogst biedende? Die prijs kunnen corporaties er niet voor betalen. Wie biedt bij een krappe woningmarkt mensen met een kleine portemonnee een woning? Ik vind het besluit van de gemeente Hollands Kroon om meer te sturen binnen haar woningmarkt een goed idee. Duidelijke spelregels zijn belangrijk voor alle inwoners en woningzoekenden. Met regels komt iedereen aan bod én wordt rekening gehouden met wat in de toekomst nodig is.’’

  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten