Oud-gedeputeerde Moens in de fout

Datum:
 • vrijdag 14 augustus 2009
 • in
 • Categorie: , , , ,
 •  vrijdag 14 augustus 2009 - Provincie NH  -  Januari vorig jaar liet Moens zich tegenover de Schager Courant nog uitermate posi­tief uit over de turbines van Darwind, met wiens moederbedrijf hij toen al onderhandelde . (N-H stond garant voor 8,5 milj. euro) 


  DOOR IVO LAAN

   
  HAARLEM
   
  Oud-gedeputeerde Moens (GroenLinks) is bij zijn vertrek vorig jaar in de fout ge­gaan. Hij heeft als gedeputeerde van milieu twee maanden onder contract gestaan bij energiebe­drijf Econcern, waarmee de pro­vincie Noord-Holland nauwe banden heeft. Moens stond al vanaf mei onder contract bij Econcern terwijl hij per 1 juli afscheid nam, meldt het Financieele Dagblad (FD). Moens ging aan de slag als advi­seur public affairs.
   
  De Groen-Linkser zegt zelf in die krant al vanaf eind 2007 in onderhande­ling te zijn geweest met Econ­cern. Dat bedrijf is het moeder­bedrijf van Darwind, producent van windturbines, waar Moens als gedeputeerde nauwe banden mee opbouwde. Noord-Holland stond bijvoorbeeld garant voor 8,5 miljoen euro voor de ontwik­keling van testturbines.
   
  De handelwijze van Moens wordt bekritiseerd door GL-frac­tievoorzitter Harmen Binnema. „Erg handig is het niet." For­meel is er geen belemmering voor gedeputeerden aan de slag te gaan in een commercieel werk­veld dat in het verlengde ligt van het werk als gedeputeerde. Amb­tenaren kennen wel een afkoe­lingsperiode. Binnema voelt wel voor een afkoelingsperiode om de schijn van belangenverstren­geling te vermijden. „Maar ook zonder formele afkoelingsperio­de, had hij het niet moeten doen." Moens zelf zegt in het FD dat sprake was van ’een vergis­sing’ bij de ondertekening van het contract. Ook zou hij in mei en juni geen advieswerk hebben gedaan voor Econcern. En dat hij sinds maart, toen hij GS op de hoogte bracht, niet betrokken is geweest bij besluitvorming over Darwind. Maar in januari vorig jaar liet Moens zich tegenover deze krant nog uitermate posi­tief uit over de turbines van Darwind, met wiens moederbedrijf hij toen al onderhandelde .
   
  Fractievoorzitter Joke Geldhof van D66 wil van GS weten of het wel is toegestaan al een functie te aanvaarden voordat het vertrek officieel is aangekondigd. Ze vraagt ook of het wel wenselijk is dat bestuurders onderhandelen over een adviseurschap bij be­drijven waarmee de provincie sa­menwerkt. Moens was gisteren onbereikbaar voor commentaar.
   
   
  Bron: NHD

  0 reacties :

  Een reactie posten