Spreekuur artsen Anna Paulowna en Breezand stopt door huisartsentekort, zorgverzekeraar zorgt voor alternatief

Datum:
 • zaterdag 29 juni 2019
 • in
 • Categorie:

 • Hollands Kroon - Patiënten van de Huisartsenpraktijken in Anna Paulowna en Breezand zitten deels zonder dokter.

  Winnie van Galen 28-6-2019

  Met uitzondering van spoedzaken is het niet mogelijk een afspraak voor een spreekuur te maken. Een tekort aan huisartsen wordt als oorzaak genoemd. Zorgverzekeraar VGZ is op zoek naar een oplossing.
  In een door de huisartsenprakijkten Anna Paulowna en Breezand opgestelde brief staat verder vermeld dat patiënten voor een aantal zaken nog wel terecht kunnen bij de praktijkondersteuners. De controles op hart- en vaatziekten (cvrm) en ademshalingsproblemen (copd) bijvoorbeeld. In het geval van levensbedreigende situaties wordt doorverwezen naar het noodnummer 112. De maatregel is bekend gemaakt bij zorgverzekeraar VGZ waarmee genoemde huisartsenpraktijken een contract hebben en bij de Inspectie Volksgezondheid en Jeugd. Daarnaast is de gemeente Hollands Kroon op de hoogte gesteld.

  Alternatieven

  Grote vraag: waar kunnen patiënten terecht die de arts willen raadplegen voor hun hoofdpijn, huidklachten, vermoeidheidsproblemen om enkele voorbeelden te noemen? Volgens Jascha Hagendoorn, woordvoerder bij VGZ, zijn er over de kwestie gesprekken gaande. In overleg met partijen wordt er ’gewerkt aan alternatieven die ervoor moeten zorgen dat de huisartsenzorg in deze regio geborgd blijft.’
  Concreet houdt dit onder meer in dat patiënten die VGZ benaderen ’zorgbemiddeling’ krijgen. Dat kan een doorverwijzing zijn naar een andere huisarts dan wel andere zorgaanbieders die bij zorgverzekeraar VGZ onder contract staan zoals een fysiotherapeut of een apotheek. „Het is onze verantwoordelijkheid voor continuïteit te zorgen zowel op de korte als de lange termijn”, aldus Hagendoorn.
  De spreekuurloze periode is bekend gemaakt door de huisartsen Anne Jan van der Veen en Astrid van Heusden, allebei eind vijftig. Vanwege het huisartsentekort kondigden beide huisartsen kortgeleden al een zomerstop aan voor de praktijk in Breezand, met uitzondering van diensten die praktijkondersteuners bieden.

  Ongezond

  Door de grote werkdruk en teruglopende inkomsten komt het water veel artsen tot de lippen, aldus Van Heusden. In haar ogen is het beroep van huisarts de afgelopen zeven jaar uitgehold.
  „Wij draaien 24 uurs zorg, de dag-avond en weekenddiensten. Dat houdt geen mens vol, met als gevolg dat we de avond en weekenddiensten aan waarnemers moeten verkopen. Daar leggen wij op toe met als gevolg dat je je bedrijf ongezond maakt. We zitten in een roller coaster.” Ze ziet het inmiddels niet langer als haar verantwoordelijkheid de problemen het hoofd te bieden. „Vroeger waren er 7500 praktijkhouders in het land, daarvan zijn er nog 3500 over. Daarnaast zijn er 4000 waarnemers die geen eigen praktijk willen. Ze verdienen meer dan een praktijkhouder en kunnen drie maanden van het jaar met vakantie. Geef ze eens ongelijk. Als ik jong was zou ik hetzelfde doen. Er is bijna geen veertiger meer met een eigen praktijk, die hebben ze verkocht, de vijftigplussers lijden in stilte.” Van Heusden geeft verder aan het voor haar klanten ’ellendig te vinden dat de situatie zo aan gruzelementen ligt’.
  Hoe lang de praktijken zonder spreekuur zullen zijn, is onbekend. Van Heusden zegt te werken aan de modernisering van haar praktijk waarbij het mogelijk is zaken ook telefonisch af te handelen. Verder is er zicht op de komst van een derde huisarts in de praktijk waardoor het werk beter is te verdelen, laat de huisarts weten.

  Spreekuur artsen Anna Paulowna en Breezand stopt door huisartsentekort, zorgverzekeraar zorgt voor alternatief


  Noordhollands Dagblad
  0 reacties :

  Een reactie posten