’Dokter en assistentes zijn er, we kunnen 1 juli open"

Datum:
 • dinsdag 25 juni 2024
 • in
 • Categorie: ,
 • Breezand -  Vastgoedondernemer neemt initiatief voor huisartsenpraktijk Breezand 


  Clare Brouwer 26-6-2024


  Er wordt gewerkt aan een plan voor een nieuwe huisartsenpraktijk in Breezand. Nu alle praktijken van Co-Med sinds 21 juni zijn gesloten, zitten ruim zesduizend patiënten in Breezand en Anna Paulowna zonder huisarts. Initiatiefnemer is vastgoedondernemer Huib Broeke. De Nieuwedieper noemt het plan een beetje rebels, maar hard nodig. ,,Co-Med zal dit niet leuk vinden, maar er zijn ook dingen van Co-Med die wij niet leuk vinden”, zegt vastgoedondernemer Huib Broeke. Al maandenlang maakt hij zich grote zorgen om de stagnerende huisartsenzorg in Hollands Kroon. Aan de Zandvaart, waar nu de Co-Med praktijk in Breezand huist, wil hij daarom een nieuwe dokterspraktijk openen. Met dezelfde arts en dezelfde assistentes, maar zonder Co-Med. 


  ,,Het gaat mij niet om de huur”, zegt Broeke. Inmiddels is er een achterstand, waardoor Broeke als verhuurder gerechtigd is op 1 juli zijn huurder uit het pand te zetten. ,,Er is een betalingsachterstand, maar dat krijgen we niet meer terug. Wat mij enorm aan het hart gaat, is dat de gemeenschap zo in de problemen komt en dat er geen goede oplossing wordt geboden.” 

  Opzeggen 

  Sinds vrijdag is de Co-Med praktijk in Breezand dicht. De vier grote verzekeringsmaatschappijen zegden de samenwerkingsovereenkomst met Co-Med op omdat de zorg onder de maat zou zijn en rekeningen niet betaald werden. Met het opzeggen van de samenwerking krijgt Co-Med niet meer betaald voor de geleverde diensten en sloot daarop de praktijken. 

  ,,Ik heb niets tegen Guy Vroemen, maar wel tegen de ellende die hij achterlaat”, zegt Broeke over zijn huurder. ,,Ik ken heel veel mensen die nu geen huisarts hebben. Je hoeft als ondernemer niet altijd alleen maar dingen te doen om geld te verdienen. Er worden nu wel oplossingen gezocht, maar die zijn allemaal voor de lange termijn. Terwijl er mensen zijn die een huisarts geen dag kunnen missen.” 

  Dus rijdt de ondernemer vrijdag naar de Co-Med praktijk in Breezand, naar Wouter Breebaart die daar als waarnemend huisarts aanwezig is. ,,Ik zei, heb je geen zin om je eigen praktijk hier te beginnen? Ik kan je aan een pand helpen tegen een scherpe prijs.” 

  Prettig 

  Wouter Breebaart (36) werkt sinds april 2024 als waarnemend huisarts in de Co-Med praktijk in Breezand. ,,,Het is een hele fijne patiëntenpopulatie, ik heb daar altijd heel prettig gewerkt”, laat hij enthousiast weten. ,,Omdat de praktijken van Co-Med gaan sluiten, werd er een beroep op mij gedaan.” De vraag blijkt niet alleen door Huib Broeke te zijn gesteld, maar ook heel veel patiënten en het team van assistentes gaven aan het erg op prijs te stellen wanneer Breebaart als huisarts aanblijft. 

  Grote druk 

  ,,De zorg in deze regio staat onder grote druk, dat heb ik zelf aan den lijve ondervonden”, zegt Breebaart. Op dit moment zijn de patiënten van Hollands Kroon aangewezen op Arene, een telefonische hulplijn die de eerste zorgvraag beantwoordt en doorverwijst. Breebaart heeft maandagochtend zelf contact proberen te zoeken met Arene, maar is daar niet over te spreken. ,,Het is een soort Co-Med 2.0, de collegiale lijn en zelfs de spoedlijn werden niet opgenomen.” 

  En al deze overwegingen brengen de jonge huisarts tot een besluit. ,, Ik heb er dit weekeinde over nagedacht en heb besloten dat ik het wil gaan doen. Ik hoor heel veel positieve reacties en dat moedigt mij alleen maar aan”, laat hij weten. En dat betekent dat er veel in korte tijd geregeld moet worden. 

  Maandag heeft de beoogde huisarts van Breezand een afspraak met HKN en met een projectmanager van huisartsenzorg in de regio. Het pand is door het aanbod van Broeke al geregeld. ,,Ik hoop eigenlijk dat ik heel snel de praktijk kan openen, maar of dat gaat lukken, is van veel factoren afhankelijk”, zegt hij enthousiast. 

  Vorderingen 

  Dinsdagochtend hebben Huib Broeke en de beoogde nieuwe huisarts weer contact om de vorderingen te bespreken. Broeke is er stellig over: ,,We willen zo snel mogelijk aankondigen dat deze praktijk open gaat.” 

  Drukte bij Spoedeisende Hulp Veel mensen uit de Noordkop bellen vertwijfeld met het Noordwest-ziekenhuis, nu de commerciële huisartsenpraktijk van Co-Med sinds vorige week dicht is. „Patiënten weten nog niet welke route ze moeten bewandelen”, meldt de organisatie achter de ziekenhuizen in Den Helder en Alkmaar. 

  De praktijken van Co-Med in het hele land zijn ‘tot nader order’ dicht, nadat de zorgverzekeraars de overeenkomsten met de keten hadden opgeschort. De Noordwest Ziekenhuisgroep merkte de eerdere sluiting van de praktijk in Anna Paulowna meteen. „Wij zagen meer patiënten in ons ziekenhuis in Den Helder. Overdag meldden zij zich direct op de Spoedeisende Hulp. Deze zorg valt onder het eigen risico en is daardoor aanzienlijk duurder dan een afspraak bij de huisarts”, aldus het ziekenhuis. 

  Mensen uit de regio die bij de Co-Med-praktijk aangesloten waren, kunnen niet meteen naar een andere praktijk overstappen. Ze zijn voorlopig aangewezen op Arene, een onlinehuisartsenpraktijk. De zorgverzekeraars hebben dit als noodoplossing geregeld om te voorkomen dat mensen helemaal geen zorg meer krijgen door het wegvallen van Co-Med


  Noordhollands Dagblad


  1 reacties :

  Anoniem zei

  Iedereen in Nederland moet van de Overheid verplicht verzekerd zijn en betaalt daar dan ook flink voor, alleen als er problemen zijn geeft de Overheid niet thuis, dan moeten de mensen hev zelf maar oplossen. Gelukkig dat we in Nederland ondernemers als Huib Broeke hebben die de gezondheid van hun medemens aan het hart gaat en de helpende hand uitsteken omdat de Overheid niet thuis geeft en de Verzekeraars slechts na lange tijd met een flut oplossing komen(zorg op afstand). In Nederland geldt dat zolang je geboren Nederlander bent je weinig rechten hebt maar een allochtoon kan onbelemmerd gebruik maken van de Zorg, incl de peperdure tandarts.

  Een reactie posten