'Sigrid Kaag verliet kabinet voor baan bij VN in Gaza'

Datum:
 • dinsdag 25 juni 2024
 • in
 • Categorie:
 •  Met de vraag of ze "verantwoordelijkheid" moest nemen en haar "leiderschap moest doorzetten" of voor "haar gezin" moest kiezen,....  'Sigrid Kaag verliet kabinet voor baan bij VN in Gaza'


  Sigrid Kaag kondigde vorig jaar zomer haar vertrek uit het kabinet aan, na "een lange worsteling" met de vraag of ze "verantwoordelijkheid" moest nemen en haar "leiderschap moest doorzetten" of voor "haar gezin" moest kiezen, dat zou lijden onder de ruigheid van de Nederlandse politiek. Een slip of the tongue van collega-minister en partijgenote Kajsa Ollongren in Nieuwsuur werpt hier opeens een heel ander licht op.

  Sigrid Kaag

  Vooropgesteld: het beledigen en intimideren van polici is niet iets goeds, al hoort het er tot op zekere hoogte wel bij. Bovendien hanteert Justitie een dubbele standaard. Iedereen herinnert zich nog de man met fakkel die aanbelde bij Sigrid Kaag thuis. Hoewel hij verder niets 'misdaan' had, kreeg hij een maandenlange gevangenisstraf. Een scherp contrast met bijvoorbeeld de zware fysieke belaging van Thierry Baudet die onbestraft bleef.

  Gezin kon beledigingen niet meer aan

  Hoe dan ook, toen Kaag vorig jaar aankondigde het kabinet te verlaten, stelde zij het voor alsof zij "het land op andere wijze wilde gaan dienen" omdat haar gezin de "bedreigingen, beledigingen en aantijgingen" niet meer aan kon. Want "iedereen is mens" aldus Kaag en niemand vindt het leuk als je moeder erdoor gehaald wordt. Het besluit de handdoek in de ring te gooien was echter niet van vandaag op morgen genomen, aldus Kaag, maar ze "was er al een hele tijd mee bezig", zo gaf zij te verstaan.

  Lees ook: Advies aan minister Kaag: laat middenstand maar failliet gaan

  Kaag werkte bij de UNWRA

  Het feitelijk vertrek van Kaag kwam echter "sneller dan voorzien" zoals ze zelf zegt. Ze is per 8 januari gestopt als demissionair minister van Financiën en vicepremier, om aan de slag te gaan als VN-gezant voor wederopbouw van de Gazastrook. Pikant, want Kaag was eerder al verbonden aan de UNWRA, de vluchtelingenorganisatie waarvan medewerkers actief betrokken waren bij de terreuractie van 7 oktober tegen Israël.

  Gezinsfoto met Arafat op het dressoir

  Kaag is zelf ook beschuldigd (maar niet vervolgd) van een dergelijke betrokkenheid doordat ze als minister het Palestijns terrorisme indirect gefinancierd heeft, ondanks het feit dat ze op het mogelijke terroristische gebruik van Nederlands belastinggeld gewezen zou zijn. Kaags gezin is een bewonderaar van wijlen de Palestijnse multimiljonair en terroristenleider Yasser Arafat. Waar andere gezinnen een foto van opa hebben, staat bij hen een gezinsfoto met Arafat op het dressoir.

  Gazastrook minder gevaarlijk dan Dan Haag?

  Nu krijgen we ook nog terloops te horen van Kajsa Ollongren dat Kaag het kabinet niet vanwege haar gezin verlaten heeft, maar om weer vanuit de VN in Gaza te kunnen gaan werken. "Sigrid Kaag heeft zelfs het kabinet verlaten om te kunnen helpen vanuit de VN", zegt Ollongren letterlijk in Nieuwsuur. Kaag had eerder gesuggereerd dat het voor haar gezin in Den Haag gevaarlijker was dan in de Gaza-strook, want toen ze daar werkte "hadden de kinderen daar altijd rust bij". Dat zij haar eigen land op andere wijze wilde gaan dienen, blijkt nu ze naar Gaza is vertrokken, evenmin uit te komen.

  25 juni 2024 

  0 reacties :

  Een reactie posten