Genoeg van de knuffelkoers: Zweedse “rechtsen” richten nieuwe kieslijst op

Datum:
 • zondag 14 april 2024
 • in
 • Categorie: ,
 • Het bondgenootschap van Skyttedal wil in juni al deelnemen aan de Europese verkiezingen.  Genoeg van de knuffelkoers: Zweedse “rechtsen” richten nieuwe kieslijst op


  (Vertaling: E.J. Bron)

  Weliswaar heeft Zweden sinds de laatste parlementsverkiezingen in september 2022 een conservatief-rechtse regering onder minister-president Ulf Kristersson, die voor het eerst ook door de rechtse Zweden-democraten ondersteund wordt. Successen in de strijd tegen de exploderende criminaliteit van buitenlanders, die in de grotere steden steeds opnieuw tot regelrechte bendeoorlogen leidt, kan ze tot nu toe echter niet laten zien.

  . m,/l..,

  Ook in het regeringskamp neemt daarom de ontevredenheid toe – temeer daar de regerende christendemocraten onder minister-president Kristersson er pijnlijk op bedacht zijn niet te veel naar rechts te gaan. Voor de Europarlementariër Sara Skyttedal was dit de druppel die het vat deed overlopen. Nog in februari was de prominente christendemocrate van de EU-kandidatenlijst geschrapt, omdat zij gesprekken met de rechtse Zweden-democraten had gevoerd. Nu stapte ze uit haar partij en doet van zich spreken met een eigen bondgenootschap. De nieuwe groep noemt zichzelf “Folklistan” (Volkslijst). De groep wil volgens Zweedse mediaberichten het asielrecht in de EU afschaffen.

  Ook de voormalige sociaaldemocraat en ex-parlementariër Jan Emanuel behoort tot de groep. De beide zeiden tegen journalisten dat het bij de nieuwe oprichting niet om een gebruikelijke partij zou gaan, maar om een boven de partijen staande aaneensluiting van politici uit meerdere partijen.

  Men zou het echter met elkaar eens zijn over de migratiepolitiek. Het systeem van het asielrecht zou niet meer overeenkomen met de Europese realiteit, zei Emanuel. Skyttedal had in een gesprek met de “Spiegel” de voorzitster van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, aangevallen en gezegd: “Wat we nu hebben, is een midden-rechtse voorzitster van de Europese Commissie, die groene en linkse politiek bedrijft. Dan zou ik nog liever een linkse voorzitster van de Europese Commissie hebben, die de juiste politiek bedrijft.”

  Het bondgenootschap van Skyttedal wil in juni al deelnemen aan de Europese verkiezingen. Het moet echter minstens 4% van de stemmen halen om een van de Zweedse zetels in het Europees Parlement te kunnen bezetten. De midden-regering van Kristersson zal in het vervolg niet alleen klaar moeten komen met de linksen en de Groenen, maar krijgt ook concurrentie van rechts.

  Bron:
  zuerst.de

  Vertaald uit het Duits door:
  E.J. Bron
  (www.ejbron.wordpress.com)

  0 reacties :

  Een reactie posten