COLUMN Astronomische fraude met het Europees coronaherstelfonds

Datum:
  • dinsdag 16 april 2024
  • in
  • Categorie: , ,
  • In totaal omvatte het ‘coronaherstelfonds’ aanvankelijk 750 miljard (!) euro ......


    16-4-2024 

    COLUMN Astronomische fraude met het Europees coronaherstelfonds

    Door

     

    De Europese Commissie gebruikte de coronacrisis om een nieuw miljarden subsidieplan te ontwikkelen dat gericht is op het sneller financieren van de EU Green Deal en verdere digitalisering van de EU. In totaal omvatte het ‘coronaherstelfonds’ aanvankelijk 750 miljard (!) euro waarvan inmiddels honderden miljoenen in de zakken van criminele organisaties zijn verdwenen. Hoe ging dat in zijn werk en om hoeveel belastinggeld van Nederlanders gaat dit?


    Het coronaherstelfonds

     De coronapandemie zou ongekende schade aan de EU-lidstaten toebrengen en daarom werd al heel snel (in juli 2020) besloten om een fonds van 750 miljard euro in het leven te roepen door de regeringsleiders van de EU. De belangrijkste afspraken:

    • Een fonds van aanvankelijk 750 miljard euro, inmiddels boven de 800 miljard gestegen.
    • Van dit oorspronkelijke bedrag is 390 miljard euro beschikbaar voor subsidie of giften. De andere 360 miljard euro is voor leningen.
    • Landen moeten hervormingsplannen maken om geld te krijgen of te lenen uit het hulpfonds.
    • De plannen moeten gericht zijn op CO2-reductie, groene transitie en verdere digitalisering (digitaal paspoort, digitale (medische) dossiers, digitale betaalsystemen etcetera), bestrijding van klimaatverandering, bescherming van gendergelijkheid en gender transitie, bevorderen van biodiversiteit of het nieuwe EU-gezondheidsprogramma EU4Health.

    Inmiddels heeft de EU dit fonds dus opgehoogd naar meer dan 800 miljard euro en het een naam gegeven: NextGenerationEU

     

    De ECB ging in verhoogd tempo geld bijdrukken ter financiering van de Europese plannen

    De 390 miljard euro subsidie wordt voornamelijk opgebracht door de rijkere EU-lidstaten waaronder Nederland. Dat herstelfonds gaat Nederland netto 330 miljoen euro per jaar kosten, berekende de Tilburgse hoogleraar Banking & Finance Harald Benink op verzoek van de NOS.

    Hoeveel jaar gaat dit duren?

    De Europese Commissie leent zelf 390 miljard van de 800 miljard euro tegen een rente van rondom nul procent, de aflossing is in 30 jaar (2029-2058), wat neerkomt op 13 miljard euro per jaar. Nederland moet voor diezelfde periode van 30 jaar een jaarlijkse netto bijdrage van 330 miljoen euro per jaar leveren.

    Ten tijde van de beslissing van de Europese Commissie om dit NextGenerationEU-plan door te voeren, is de ECB aanmerkelijk hogere bedragen per maand aan geld ‘bij gaan drukken’. Van 20 miljard euro per maand voor corona, naar 50 miljard per maand tijdens 2020. Dat zie je terug in onderstaande grafiek.

    Bron: ECB Quantitative Easing 2014 – 2024

     

    Nu dus astronomische fraude met de fondsen van NextGenerationEU

    “Grootschalige fraude met coronaherstelfonds” kopt dit artikel van Binnenlands Bestuur op 10 april 2024.

    Begin april zijn er alleen al in Italië, het grootste land qua fraude uit het EU-fonds, in totaal 22 verdachten gearresteerd die voor 600 miljoen euro uit het Italiaanse coronaherstelfonds achterover hebben gedrukt.

    De Italiaanse verdachten die werden opgepakt in Italië, Oostenrijk, Roemenië en Slowakije zouden valse bedrijfsbalansen hebben gebruikt bij het aanvragen van de steunfondsen.

    Het blijft helaas niet bij Italië alleen.

    Van alle 206 onderzoeken die het Europees Openbaar Ministerie (EOM) eind 2023 is gestart, hadden 179 betrekking op Italië. Op ruime afstand volgden Oostenrijk (33), Roemenië (8), Frankrijk en Portugal (3), Kroatië en Griekenland (2). Vooral de afwezigheid van Spanje in de lijst is opmerkelijk. Dat land heeft samen met Italië veruit het meest geprofiteerd van de coronaherstelfondsen van de Europese Unie.

    Spanje blijkt dus een relatief veel betrouwbaarder EU-lidstaat dan sommige andere lidstaten.

    Italië ontving bijna 200 miljard euro uit Europese middelen. Daarmee ging ongeveer 25 procent van het hele coronaherstelfonds, waaraan Nederland 330 miljoen euro netto gedurende dertig (!) jaar bijdraagt, naar slechts één lidstaat van de EU.

    Zowel de omvang, de bestedingen, als de ongekende fraude binnen het project NextGenerationEU, tonen aan dat de EU meer aandacht van ons allen verdient. Ga daarom vooral stemmen op een EU-kritische partij in juni dit jaar.


    INDEPEN


     

    0 reacties :

    Een reactie posten