‘We hebben niks geleerd!’ waarschuwen oud-topambtenaar en crisis-expert

Datum:
 • dinsdag 28 november 2023
 • in
 • Categorie: ,
 • “Als wij over twee jaar weer een pandemie hebben, dan gaan we dezelfde fouten maken.”


  Redactie Blckbx 
  28-11-2023


  Zie HIER de uitzending  ‘We hebben niks geleerd!’ waarschuwen oud-topambtenaar en crisis-expert

  Hoewel politici en bestuurders liever niet achterom kijken, vormt het coronabeleid een inktzwarte bladzijde uit onze geschiedenis. Volgens crisis-expert Gert-Jan Ludden en oud-topambtenaar Hans Siepel hebben de politiek, het openbaar bestuur en de media zich schuldig gemaakt aan wandaden tegen de menselijkheid.

  Miljoenen mensen achtten het ondenkbaar dat deze instituties dit zó gemakkelijk zouden doen. En toch is het gebeurd. Ongevaccineerden werden opgejaagd en uitgemaakt voor oud vuil; door bestuurders vernederd en buitengesloten van de samenleving.

  Ludden is voormalig beroepsmilitair en adviseur crisisbeheersing. In oktober 2020 schoof hij al aan bij Nieuwsuur om zijn kritische visie te geven op het coronabeleid. Drie jaar later ontbreekt het nog altijd aan zelfreflectie bij de verantwoordelijken. Wat verklaart het gemak waarmee dienaren van de Kroon zich schuldig maken aan leugens, misleiding en amoreel leiderschap?

  Om de antwoorden op die prangende vraag te vinden, schreef oud-topambtenaar Hans Siepel het boek Koningsbrief: Een hartenkreet aan politiek, openbaar bestuur en media, waarvoor Ludden co-auteur was. Aan tafel bij programmamaker Flavio Pasquino blikken zij terug op de donkere coronajaren en kijken zij vooruit, om te waarschuwen dat de geschiedenis zich dreigt te herhalen.

  “Het was de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog,” zegt Ludden. “Dan zou je toch zeggen dat we hier fundamentele lessen uit leren.” Maar niets is minder waar, volgens de crisis-expert: “Als wij over twee jaar weer een pandemie hebben, dan gaan we dezelfde fouten maken.”

  En dat mag niet gebeuren, vindt ook Siepel. “Het leidt tot een botsing tussen de samenleving, die andere prioriteiten heeft, en de overheid die er maar op blijft hameren: ‘Het is crisis, het is crisis, het is crisis!’”

  In een tijd waarin we van de ene naar de andere ‘crisis’ lijken te gaan, is dit gesprek belangrijker dan ooit. Bekijk en deel het daarom nu!

  Tijdens het interview wordt ook gerefereerd aan Hans Siepels boek Doornroosje en de Apocalyps.

  Redactie Blckbx   

  0 reacties :

  Een reactie posten