Ik hoef je rijklinkse neerbuigende medelijden niet

Datum:
 • maandag 27 november 2023
 • in
 • Categorie:
 •  ‘Als je de winst van Wilders nu nog niet begrijpt, komt het niet meer goed met je.’


  ZIHNI ÖZDIL  24-11-2023


  Ik hoef je rijklinkse neerbuigende medelijden niet


  Columnist Zihni Özdil heeft het gehad met de hypocrisie van blanke rijke progressieven die neerkijken op praktisch opgeleiden en die ‘knuffelallochtonen’ inzetten voor eigen gewin. ‘Als je de winst van Wilders nu nog niet begrijpt, komt het niet meer goed met je.’

  We zijn het alweer vergeten, maar Geert Wilders stapte uit het gedoogkabinet Rutte-I omdat hij geen radicale bezuinigingen op de verzorgingsstaat wilde. Daarna formeerde de PvdA razendsnel met de VVD – en Rutte-II was geboren.

  De sociaal-democraten gingen er keihard in. Met wisselende (gedoog)steun van onder andere GroenLinks en D66. Sociale werkplaatsen werden gesloten. Bejaardenhuizen werden gesloten. De pensioenleeftijd ging omhoog. Voor hoger onderwijs moest je je voortaan diep in de schulden steken. De verhuurdersheffing werd ingevoerd, de enige boete op sociale huurwoningen in de hele wereld. Er kwam een ‘kostendelersnorm’ – neoliberaal jargon voor het uit elkaar rukken van arme gezinnen. De algoritmegedreven postmoderne razzia van de staat op onschuldige toeslagenouders werd keihard opgeschaald.

  De lijst is eindeloos.

  Vaak genoeg heb ik het geschreven en gezegd: Nederland is het enige land in de wereld waarin een sociaal-democratische partij of een Groene partij – of beide –een ongekend harde klasse-oorlog tegen het volk voert.

  MONSTERZEGE WILDERS KOMT ERGENS VANDAAN

  Alsof dat nog niet genoeg is, krijgen de mensen die hier het slachtoffer van zijn een minachting van jewelste over zich heen.

  Maak je je zorgen om illegale immigratie omdat je als praktisch opgeleide geen oneerlijke concurrentie wilt? Dan ben je een racist!

  Ben je niet op commando overtuigd van genderpronouns omdat je het belangrijker vindt dat je dankzij de PvdA geen sociale huurwoning kunt vinden? Dan ben je een extreemrechtse transfoob!

  En dat zijn nog de nettere verwensingen. Links Nederland heeft de mond vol van tolerantie en fatsoen. Maar scheldt in één adem door. De hele dag. Domrechts! Tokkie! Proleet! Tuig! Niets is te gek, zolang je maar de blanke onderklasse vernedert.

  Deze week kwam de revolte. Geert Wilders behaalde een monsterzege.

  ELITAIRE ARROGANTIE TEGEN WILDERS GAAT NOG IN DE OVERDRIVE

  Vergeeft u me mijn onbescheidenheid, maar uw columnist waarschuwt hier al jaren voor.

  Ik vind het helemaal niet leuk om een Cassandra te zijn. Maar na 22 november had ik toch de hoop dat links en progressief Nederland eindelijk eens in de spiegel zou kijken. Reflecteren. En eindelijk leren van de eigen fouten.

  Helaas. Precies het tegenovergestelde gebeurt.

  Zij die zichzelf altijd op de borst kloppen als de vaandeldragers van de moraal, laten hun maskers vallen. Ze double-downen gewoon in de elitaire arrogantie die mede debet was aan de winst van Wilders.

  ZINGEN NAAR VRIENDEN VAN KLEUR DIE JE NIET HEBT

  Er worden, haast letterlijk, demonstraties tegen de democratie georganiseerd.

  Blanke columnisten, schrijvers en redacteuren schreeuwen van de daken dat Nederlanders van kleur nu de klos zijn.

  Een hele stoet aan rijke, geprivilegieerde blanke mensen ging na de winst van Wilders de straat op in Utrecht. ‘Je bent niet alleen,’ zongen ze in het luchtledige naar de vrienden van kleur die ze niet hebben.

  Lees verder onder de tweet

  Ze schrijven dat je na de overwinning van Wilders moslims moet knuffelen omdat ze zo zielig zijn. ‘Minderheden’ zijn ‘kwetsbaar’, roepen ze letterlijk in dezelfde zin als ‘natuur, klimaat, kunst en cultuur’.

  Zouden ze beseffen hoeveel moslims op Wilders hebben gestemd?

  Lees verder onder de tweet

  https://twitter.com/isabellakort/status/1727793231998435538

  Ik vermoed van niet. En de reden gaf Frans Timmermans vorige week zelf tijdens een verkiezingsdebat op tv. De leider van, nota bene en godbetert, GroenLinks-PvdA zei letterlijk: ‘Mijn Marokkaanse buurman, als ik die zou hebben…’

  U merkt vast aan de taal in deze column dat ik me persoonlijk ten diepste beledigd voel door de reflexen van blanke progressieven op de overwinning van Wilders.

  ALS JE WILDERS’ ZEGE NU NOG NIET SNAPT, KOMT HET NIET MEER GOED MET JE

  Excuses voor mijn arbeiderstaal, maar vanuit mijn hart zeg ik tegen hen: lazer toch op met je neerbuigende, rijklinkse medelijden. Huil lekker een eind weg als je wilt. Maar stop eens een keer met je infantiele, racistische kwezelarij der lage verwachtingen. Wij zijn niet de allochtone knuffelbeestjes die jouw elitetranen moeten dienen.

  Want als je nu nog steeds niet begrijpt dat de overwinning van Wilders een revolte was van de praktisch opgeleiden en de middenklasse – ja, ook van de Turkse bakker en de Marokkaanse klusjesman – komt het nooit meer goed met je.

  Dat vind ik oprecht jammer.

  Maar het zij zo.

  Ik richt me vooral op de schitterende ironie van deze verkiezingsuitslag: met de as Geert Wilders-Pieter Omtzigt wordt het ongekend radicale Nederlandse neoliberalisme van de PvdA, GroenLinks en D66 eindelijk gekeerd.

   

  ELSEVIER

  0 reacties :

  Een reactie posten