Onderzoek: meerderheid Nederland blijft voorstander van Zwarte Piet

Datum:
 • maandag 27 november 2023
 • in
 • Categorie: ,
 •  Een meerderheid van Nederland wil toch het liefst een volledig zwart geschminkte Piet.


  Redactie 27-11-2023


  Inclusief kroeshaar en rode lipstick. Dat blijkt uit een representatief onderzoek van het Hart van Nederland panel onder 4704 respondenten. Een meerderheid van 59 procent van de Nederlanders geeft aan dat ze wat betreft het uiterlijk van Piet de voorkeur hebben voor een Zwarte Piet en deze qua uiterlijk acceptabel vinden. 

  Een volledig zwarte Piet zonder deze elementen wordt door een minderheid van 36 procent acceptabel gevonden, terwijl een iets grotere groep van 39 procent roetveegpieten acceptabel noemt,' meldt SBS. 

  Hoewel een overtuigende meerderheid van 89 procent Zwarte Pieten acceptabel vindt, ziet 10 procent dit anders en neemt aanstoot. Opvallend is dat 61 procent van de bevolking geen tot weinig begrip heeft voor deze 'racistische' kijk op de zaak. Oftewel: het lijkt erop dat mensen dit onnodig vinden of te overdreven.

  De controverse over de traditie van Zwarte Piet heeft de afgelopen jaren geleid tot vele veranderingen, onder invloed van internationale druk en actiegroepen die pleiten voor een 'inclusiever' Sinterklaasfeest. Ondanks dat een meerderheid van Nederland de klassieke Zwarte Piet acceptabel vindt wordt er - al dan niet onder druk van groepen als Kick Out Zwarte Piet - gemeente na gemeente besloten om toch een 'roetveegpiet' te introduceren. 

  Geconcludeerd kan nu worden dat ondanks jaren van verzet van actiegroepen en een stortvloed van aandacht in de media rondom het onderwerp een meerderheid van Nederland toch nog altijd geen probleem heeft met het uiterlijk van de traditionele Zwarte Piet. 

  NieuwRechts

  0 reacties :

  Een reactie posten