NRC-columnist: 'Coronavaccins zijn ons door de strot geduwd'

Datum:
 • donderdag 27 juli 2023
 • in
 • Categorie: ,
 • Microbioloog en NRC-columnist Rosanne Hertzberger heeft zich kritisch uitgelaten over het coronabeleid van eind 2021 tot begin
  vorig jaar.  MARIT NUBÉ 27-7-2023


  Volgens haar zijn de vaccins 'door de strot geduwd' van de Nederlandse bevolking. 

  Steeds minder Nederlanders doen mij aan de vaccinatieprogramma's van de overheid, blijkt uit statistieken. Voor de coronacrisis was het nog zo'n 94 procent, maar inmiddels is dit gezakt naar onder de 90 procent.

  Hertzberger denkt wel te weten waardoor dit komt. "Het coronatoegangsbewijs", vertelt ze bij De Ongelooflijke Podcast van de EO. "Dat vaccineren is ons zó door de strot geduwd. Ik ben heel erg voor vaccins [...] maar ik ben heel erg tegen het coronatoegangsbewijs."

  Ze vervolgt: "Het door de strot duwen van vaccins en het breken met de vrijwillige cultuur van vaccineren in Nederland. We deden dat ook nog steeds nadat meer dan 80 procent van de volwassen Nederlanders gewoon keurig vrijwillig was komen opdagen voor coronavaccins. Daarna werd de QR-code geïntroduceerd op je smartphone, waarbij je je kroeg niet meer in kwam, je club niet meer in kwam. Dat heeft heel veel kwaad bloed gezet, denk ik."

  Hertzberger erkent dat ongevaccineerden alsnog naar restaurants konden gaan als ze getest waren. Maar deze procedure noemt ze "behoorlijk omslachtig". Ze besluit: "Het verhaal dat er geen dwang is geweest... Je noemt het geen dwang, maar het wordt wel bijzonder vervelend om niet gevaccineerd te zijn."

  QR-codesamenleving
  Het coronatoegangsbewijs gold van eind september 2021 tot februari 2022. Ongevaccineerden mochten niet meer naar restaurants, het theater, sportclubs en indoor evenementen zonder een testbewijs. In die periode sprak Hertzberger zich uit tegen de QR-code. "Ik maak mij heel erg zorgen om de groeiende inperking van de bewegingsvrijheid van ongevaccineerden", zei ze aan de talkshowtabfel van Op1. "Het gaat met 2G weer een stapje verder."

  In april bleek uit Woo-documenten dat de overheid al vooraf wist dat dat 'vaccinatiedrang' de grondrechten van burgers zou schenden. Het zou in strijd zijn met artikel 1 en artikel 6 van de Grondwet, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken. Al ruim voor de eerste vaccinatieronde hield het ministerie zich bezig met deze kwestie.

  In oktober 2022 gaf Pfizer-directeur Janine Small in het EU-parlement toe dat de coronavaccins nooit zijn getest op het voorkomen van besmettingen. Dit deed zij in antwoord op vragen van Europarlementariër Rob Roos (JA21). "Pfizer geeft nu toe dat er geen wetenschappelijke grond bestond voor de bewering dat vaccinatie de overdracht van het virus zou voorkomen. [...] Dit haalt de hele juridische basis voor het coronapaspoort onderuit," zei Roos diezelfde nacht bij het nieuwsprogramma van Tucker Carlson. 
  0 reacties :

  Een reactie posten