Kabinet staat op het punt oorlogsmisdaden te plegen, zeg NEE

Datum:
 • vrijdag 14 juli 2023
 • in
 • Categorie: , ,
 • Clustermunitie is afgezworen door meer dan 100 landen, waaronder Nederland

     Robin de Boer 14-7-2023

  Luister naar dit artikel
  NineForNews.nl
  00:00 / 02:20

  De Verenigde Staten gaan clustermunitie leveren aan Oekraïne, ondanks dat critici waarschuwen dat dergelijke omstreden munitie zorgt voor onnodig veel schade en burgerdoden en dat het jaren duurt om het op te ruimen.

  Vrijdag kondigde president Biden na ‘een moeilijke beslissing’ aan clustermunitie te zullen leveren. Oekraïne heeft tevreden gereageerd op het Amerikaanse besluit. Volgens Rusland is het een teken van zwakte.

  Clustermunitie is afgezworen door meer dan 100 landen, waaronder Nederland. Het burgerinitiatief ‘Ik, de burger’ onder leiding van juriste Caroline Vonhoff is een campagne gestart tegen de inzet van clusterbommen.

  (Video verwijderd? Klik hier...)

  Oorlogsmisdaden

  “Nederland tekende en ratificeerde het verdrag tegen de inzet van clusterbommen. Door nu aan die inzet mee te werken, pleegt het kabinet oorlogsmisdaden,” stelt de organisatie.

  “Terwijl de clusterbommen ons straks om de oren vliegen en de laatste centen uit onze zak, worden we geacht ons over het geslacht van de winnaar van een schoonheidsverkiezing druk te maken. Prioriteiten, je moet ze maar weten te stellen,” aldus Vonhoff.

  Je kunt hier de petitie ondertekenen om te laten weten dat je tegen het gebruik van clustermunitie bent.

  Wreed en mensonwaardig

  De petitie roept de Eerste en Tweede Kamer, en regering op zich uit te spreken tegen deze escalatie, deze dreigende misdaad tegen de menselijke waardigheid. “Want niemand kan zeggen dit niet geweten te hebben en geen idee te hebben gehad. Wat er dreigt te gebeuren is ons immers verteld, zij het op een toon en manier alsof het allemaal maar normaal is wat er gebeurt. Dat is het niet, het is wreed en mensonwaardig.”

  “Ten overvloede verbied ik u hierbij de inzet van deze wapens op welke manier dan ook – direct of indirect – mogelijk te maken. En gebied u geen oorlogsmisdaden te plegen.”

  Onder meer filmmaker Esmé Lammers tekende de petitie. “Clusterbommen zijn onmenselijk en wreed. Ik verbied het gebruik en het faciliteren ervan,” zegt ze.


  NineForNews.nl

  0 reacties :

  Een reactie posten