Nog even over de droogte: 5 meter sneeuw op de Zugspitze in de meimaand

Datum:
 • zondag 14 mei 2023
 • in
 • Categorie: ,
 • Absoluut atypisch ook voor mei: lawinewaarschuwingen.  Nog even over de droogte: 5 meter sneeuw op de Zugspitze in de meimaand


  (Vertaling: E.J. Bron)

  Over de nieuwste horrormeldingen van veel media over droogte en watertekort kunnen de medewerkers bovenop de Zugspitze alleen maar vermoeid glimlachen: midden in mei vechten ze met de sneeuwploeg en sneeuwscheppen tegen vijf meter hoge sneeuw.

  Klimaatverandering op de 2962 meter hoge Zugspitze – maar in de tegenovergestelde richting. Daar in het noorden van Tirol en ten zuidwesten van het Beierse Garmisch-Partenkirchen sneeuwt het midden in mei als een gek, alleen al 60 centimeter op donderdag. Tendens aanhoudend. Er ligt inmiddels 5 meter sneeuw – hoger dan in de hele winter.

  Vroeger hadden de werknemers bovenop de Zugspitze zich omstreeks deze tijd ingesmeerd met beschermingsfactor 30 en meer, nu vechten ze tegen de bergen sneeuw. Met de sneeuwploeg, sneeuwscheppen en de frees wordt het uitzichtterras sneeuwvrij gemaakt – bij permanente vorst. In het late voorjaar is het diep winter in het Wettersteingebergte.

  Het dupliceren

  Absoluut atypisch ook voor mei: lawinewaarschuwingen. “We houden rekening met enkele spontane lawines, die deels ook groot kunnen zijn”, zegt Patrick Nairz van de lawinewaarschuwingsdienst Tirol. In de afgelopen dagen zouden er al lawines naar beneden gekomen zijn. “Dat zal op grond van de toenemende extra belasting door de verse sneeuw het geval blijven”, vreest Nairz. Het gevaar zou “aanzienlijk” zijn, vooral op de steile hellingen boven de 2500 meter.

  Bij de kabelbaan van de Zugspitze hoopt men dat het kalmer weer wordt, want vanaf 25 mei zal deze weer dagelijks in bedrijf genomen worden. Tenminste als het klimaat meewerkt.

  Bron:
  exxpress.at

  Vertaald uit het Duits door:
  E.J. Bron

  (www.ejbron.wordpress.com) 

  1 reacties :

  Anoniem zei

  Onze onvolprezen media geven alleen door als het ergens warm is, de extreme koude in de VS en elders van de afgelopen tijd mogen we niet weten.

  Een reactie posten