De Jonge presenteert verplichte overstap naar warmtepomp: 'Goed voor de energierekening'

Datum:
  • dinsdag 2 mei 2023
  • in
  • Categorie:
  •  Woonminister Hugo de Jonge heeft vol trots zijn nieuwe maatregelen uit het klimaatpakket gepresenteerd.



    BART REIJMERINK 2-5-2023


    Vanaf 2026 wordt een warmtepomp de norm; wat betekent dat mensen die vanaf dat jaar hun CV-ketel vervangen verplicht moeten overstappen op een (hybride) warmtepomp. Volgens minister De Jonge zal dit 'goed' zijn voor de energierekening.

    Vanaf 2026 wordt de warmtepomp dus de norm in Nederland. Volgens de overheid is dit noodzakelijk om Nederland een duurzaam zetje in de rug te zetten. Via een verplichting wil Den Haag Nederlanders dus verplichten om uiteindelijk allemaal over te stappen naar warmtepompen. 

    'Deze nieuwe standaard geeft een impuls aan de verduurzaming van woningen en gebouwen, vermindert het verbruik van kostbaar aardgas en stimuleert de technische ontwikkeling van de warmtepomp. Hierdoor stijgt de productie, daalt de prijs en wordt de warmtepomp een financieel nog aantrekkelijker alternatief voor de cv-ketel. Momenteel verdient de investering in een warmtepomp zich in gemiddeld zeven jaar terug, gevolgd door een structureel lagere energierekening voor de gehele levensduur van de (hybride) warmtepomp', schrijft het ministerie over de nieuwe maatregel.

    De maatregel zal overigens niet direct voor iedereen verplicht zijn. Op het allerlaatste moment heeft het kabinet besloten om een uitzondering te maken voor onder meer mensen die in een monumentaal pand wonen of huisbezitters die er langer dan 7 jaar over doen om de investering terug te verdienen.

    NieuwRechts

    1 reacties :

    Anoniem zei

    Goed voor de energie rekening. Een warmtepomp middels de bodem kost met boeren en aanleggen ca. €30.000,00 Je huis moet dan perfect geisoleerd zijn anders kan het niet eens. EEn gewone warmtepomp kost ca. €10.000,00 en dan moet het hele huis geïsoleerd worden. Bij oude huizen kan het niet eens. Vergeten wordt dat die dingen heel veel stroom verbruiken, meer als een gezin met 2 kinderen jaarlijks gebruikt met gasverwarming. We moeten ook elektrisch gaan rijden van malle Hugo, dus waar komt de stroom dan vandaan? Van de 5% van windmolens en zonnepanelen? Nee, natuurlijk niet, van de olie, kolen, gas en hout gestookte centrales. Er zullen wel veel panelen bij komen en veel meer windmolens en het gevolg daarvan is dat er steeds meer subsidie opgehoest moet worden door Jan met de Pet. Het gevolg daarvan is dat de stroom door de toename van subsidies vele malen duurder wordt, dus malle Hugo liegt weer eens, zoals hij ons met zijn Corona Prikken ook geweldig heeft beetgenomen en doden liegen niet Hugo, je tijd komt nog.

    Een reactie posten