'Misschien wel de grootste ramp van 13 jaar Rutte: de helft van groep 8 functioneel analfabeet'

Datum:
 • vrijdag 7 april 2023
 • in
 • Categorie: ,
 • het groeiende cijfer van laaggeletterdheid. 


  Redactie 7 april 2023


   Afgelopen woensdag tijdens het Kamerdebat over de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen somden onder meer Wybren van Haga en Caroline van der Plas alle fouten en blunders uit alle kabinetten Rutte op. Maar PVV-Kamerlid Harm Beertema stelt dat een onderwerp wellicht te weinig aandacht krijgt in Nederland: het groeiende cijfer van laaggeletterdheid. Steeds meer Nederlanders zijn functioneel analfabeet, wat betekent dat ze niet instaat zijn om een simpele email of bijsluiter te lezen. 'Misschien wel de grootste ramp van 13 jaar Rutte', aldus Beertema. 

  In 2020 werd er een schokkend rapport gepresenteerd: De staat van het onderwijs 2020. Uit de cijfers van dit rapport bleek dat een kwart van de vijftienjarigen functioneel analfabeet is. Begin 2000 lag dit cijfer nog op 11 procent. 

  Een ramp die met de dag erger wordt, maar te weinig aandacht krijgt. Zo betoogt PVV-Kamerlid Harm Beertema op Twitter: 'Misschien wel de grootste ramp van 13 jaar Rutte: de helft van groep 8 functioneel analfabeet. Moeilijk op te lossen? Welnee. Gaat het opgelost worden? Welnee. Want de leraren lezen al niet meer. “Ze moeten weer rust hebben. Een telefoonverbod op school. Niet een kwartier lezen maar een uur. En van papier, niet van een scherm.” Voorts moeten leraren eisen dat leerlingen schrijven, schrijven, schrijven. "Ja, een essay nakijken kost tijd. Maar neem die tijd, het is het waard.”'

  In een interview met NieuwRechts sprak Harm Beertema eerder al over de teloorgang van het Nederlandse onderwijs.

  Ook Jeanette van Dijk schreef op NieuwRechts over de slechte staat van het onderwijs.

  NieuwRechts

  1 reacties :

  Dekker zei

  De teloorgang van Nederland spreekt ook uit de gebrekkige onderwijscijfers. Ook in het onderwijs is het niveau van de leerkrachten dramatisch. De leerkrachten weten precies hoe ze kinderen moeten indoctrineren met de grootste flauwekul over genders en klimaat, maar een kind fatsoenlijk leren lezen, schrijven en rekenen is er al niet meer bij. Goede leerkrachten die geen deel meer willen uitmaken van het slechte onderwijs keren hun vak de rug toe en zo wordt het slechter en slechter, er wordt ook vanuit de politiek geen tegengas gegeven.

  Een reactie posten