KLM sluit deal met 14 banken en is verlost van staatsbemoeienis: ABN Amro, ING en Rabobank leiden nieuwe leenafspraak

Datum:
 • woensdag 19 april 2023
 • in
 • Categorie:
 •  KLM, de Nederlandse luchtvaartmaatschappij, heeft aangekondigd dat het verlost is van de bemoeienis van de staat.


  18-4-2023


  KLM sluit deal met 14 banken en is verlost van staatsbemoeienis: ABN Amro, ING en Rabobank leiden nieuwe leenafspraak


  Carlo van Remortel

  Carlo van Remortel

  KLM sluit deal met 14 banken en is verlost van staatsbemoeienis: ABN Amro, ING en Rabobank leiden nieuwe leenafspraak

  KLM, de Nederlandse luchtvaartmaatschappij, heeft aangekondigd dat het verlost is van de bemoeienis van de staat. Dit komt voort uit het feit dat het bedrijf een deal heeft gesloten met veertien banken over de mogelijkheid om maximaal 1 miljard euro te lenen. Hierdoor heeft KLM de financiële steun van de overheid niet meer nodig en zijn de voorwaarden die aan de steun waren verbonden niet langer van toepassing.

  De mogelijkheid om geld te lenen van de staat al stamt nog uit de coronacrisis. KLM kon rekenen op een lening van 1 miljard euro en een open kredietlijn van 2,4 miljard. KLM heeft uiteindelijk 943 miljoen euro opgenomen en in juni vorig jaar het laatste deel van deze schuld afbetaald. CEO Marjan Rintel van KLM bedankt in het persbericht alle KLM’ers en klanten voor hun inzet en loyaliteit.

  Om de mogelijkheid om geld te lenen open te houden, heeft KLM een deal gesloten met veertien banken. De luchtvaartmaatschappij kan in totaal 1 miljard euro lenen. Wanneer iedere bank hetzelfde bedrag aan KLM uit gaat lenen, komt dat neer op 71 miljoen euro per bank. Deze afspraak geldt voor de komende vier jaar en kan indien nodig met maximaal twee jaar worden verlengd.

  De afspraak is mede dankzij ABN Amro, ING en de Rabobank tot stand gekomen. Zij behoren zelf ook tot de groep die eventueel geld aan KLM zal uitlenen. De Franse bank Crédit Agricole controleert of KLM zich houdt aan de duurzaamheidsvoorwaarden die zijn verbonden aan de deal. Als KLM deze voorwaarden haalt, hoeft het minder rente te betalen op de lening. Het bedrijf heeft echter geen details vrijgegeven over hoeveel lager de rente zal zijn. KLM heeft wel aangegeven dat het bedrijf minder rente kwijt is aan deze leenafspraak dan aan die met de staat. "De rente is pas verschuldigd op het moment dat we daadwerkelijk een beroep zullen doen op de faciliteit", aldus een woordvoerder van KLM.

  Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.

  DDS

  0 reacties :

  Een reactie posten