‘Als je denkt dat we afglijden naar een dictatuur, dan moet je in verzet komen’

Datum:
 • donderdag 9 maart 2023
 • in
 • Categorie: , ,
 • Arts Jona Walk en strategisch adviseur Jupijn Haffmans zijn bezorgd om de democratie en lanceerden daarom de Vierde Golf,... 


  8-3-2023


  Zie HIER de uitzending


  Arts Jona Walk en strategisch adviseur Jupijn Haffmans zijn bezorgd om de democratie en lanceerden daarom de Vierde Golf, een politieke beweging die inmiddels een grote aanhang heeft. Maar leven we eigenlijk nog wel in een democratie?


  De één is arts in een ziekenhuis, de ander strategisch adviseur voor overheden, maar twee dingen hebben ze gemeen: ze waren kritisch op het coronabeleid en zijn links politiek ontheemd. Met programmamaker Flavio Pasquino bespreken Walk en Haffmans of de politieke tegenstelling links-rechts nog betekenis heeft. Mogen partijen als GroenLinks en D66 zich nog wel ‘links’ noemen?

  En hoe staat het met de rechtsstaat? Leven we nog wel in een democratie? En zo ja, hoe oefenen we dan nog invloed uit, als de meeste zaken in Brussel worden besloten?

  Volgens Walk en Haffmans ligt er een belangrijke taak voor burgers zelf, die meer verantwoordelijkheid zouden moeten nemen. “Als je echt denkt dat we afglijden naar een dictatuur, dan moet je in verzet komen,” zegt Haffmans.

  “Wat we niet nodig is alleen een nieuwe partij, of een nieuwe leider, die binnenkomt en zegt: ‘Ik weet hoe het moet en dit gaan we doen.’,” vult Walk aan. “Wat we juist nodig hebben is een revolutie van burgers. We moeten dit zelf bottom-up oplossen, zelf de democratie opnieuw ontdekken, in gesprek gaan met elkaar en actievoeren.”


  De Vierde Golf

  De Vierde Golf omschrijft zichzelf als een ‘collectief van politiek ontheemden uit verschillende linkse politieke bewegingen’. Het initiatief ontstond uit grote zorg over het gebrek aan verzet door politieke partijen tegen de technocratische en repressieve maatregelen die in de coronapolitiek zijn genomen. Arts Jona Walk en strategisch adviseur Jupijn Haffmans zijn twee van de initiatiefnemers.

  Vanavond op donderdag 9 maart spreekt de Vierde Golf in het theater Wittevrouwen in Utrecht met (kandidaat-)senatoren Peter van der Voort (D66), Daan Roovers (GroenLinks) en Peter Nicolaï (Partij van de Dieren) over hoe zij terugkijken op de rol van de Eerste Kamer tijdens de coronajaren. Is er voor dat instituut een specifieke rol weggelegd ten aanzien van een integrale afweging van botsende grondrechten?


  Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?

  Redactie Blckbx  0 reacties :

  Een reactie posten