Plasterk hekelt D66: 'Veruit grootste bedreiging voor democratie en vrijheid van meningsuiting'

Datum:
 • zaterdag 21 januari 2023
 • in
 • Categorie: , ,
 •  Afgelopen weekend beschuldigde D66-leider Sigrid Kaag extreemrechts en complotdenkers ervan de democratie te ondermijnen.


  MARIT NUBÉ 21-1-2023


  Maar voormalig PvdA-minister Ronald Plasterk wil hier niets van weten. In een nieuwe column noemt hij D66 'veruit de grootste bedreiging voor de vrijheid van denken en de vrijheid van meningsuiting, van de democratie, en veruit de kampioen in beslotenheid en oude achterkamertjespolitiek'.

  Minister en partijleider Sigrid Kaag heeft afgelopen weekend tijdens een D66-bijeenkomst scherp uitgehaald naar het rechts-extremisme in Nederland. De D66-leider is van mening dat extreemrechts en complotdenkers de democratie in Nederland bedreigen en ondermijnen. Ze schaart de twee onder een "stroming die brede wetenschappelijke consensus ontkent, journalisten ontmenselijkt en rechters verdacht maak".

  Daarnaast stelt Kaag dat de extreemrechtse stroming in Nederland bijdraagt aan verharding en polarisatie. Volgens de minister is Nederland niet "immuun" voor een geweldsexplosie zoals in Brazilië en de Verenigde Staten: "Als er over feiten en procedures geen overeenstemming meer is, sociale media het debat vergiftigen en politici hun achterbannen met leugens of alternatieve feiten ophitsen, kan het iedere democratie overkomen."

  'Bedreiging voor democratie'
  Wie zich niet goed kan vinden in Kaags toespraak, is PvdA'er Ronald Plasterk. 'Het is nogal wat dat de vicepremier zo’n politieke lading geeft aan de bedreiging van de democratie,' schrijft hij vrijdag in zijn column in De Telegraaf. Hij somt meerdere aanslagen van links-extremisten en moslimterroristen op. Plasterk vindt het vreemd dat Kaag deze twee stromingen niet beschouwt als gevaarlijk voor de democratie, of zich zelfs maar hiertegen uitspreekt.

  Plasterk hekelt dat D66 almaar een oorlog lijkt te voeren tegen de partij Forum voor Democratie (FVD). FVD zegt volgens Plasterk 'soms wat rare dingen', maar vormt geen gevaar voor de democratie.

  Maar met D66 zit dit anders, stelt de PvdA'er. Volgens Plasterk is D66 ver afgedwaald van het doel waarvoor het ooit is opgericht: 'het vastgelopen Nederlandse politieke bestel opblazen', zoals partij-oprichter Hans van Mierlo het verwoordde. Plasterk vervolgt: 'Het is de ironie van de geschiedenis dat uitgerekend D66 nu de partij is van het establishment. In de boardrooms van de grote multinationals ritselt het van de D66’ers.'

  Hij concludeert: 'Veruit de grootste bedreiging voor de vrijheid van denken en vrijheid van meningsuiting, van de democratie, en veruit de kampioen in beslotenheid en oude achterkamertjespolitiek is D66.'

  NieuwRechts   0 reacties :

  Een reactie posten