Willem Engel grotendeels vrijgesproken, voorwaardelijke celstraf van één maand

Datum:
 • zaterdag 21 januari 2023
 • in
 • Categorie: ,
 •  De Rechtbank heeft voormalig voorman van Viruswaarheid Willem Engel vrijgesproken op 5 van de 6 punten. 


  DDS 20-1-2023  Willem Engel grotendeels vrijgesproken, voorwaardelijke celstraf van één maand


  Wel krijgt hij een voorwaardelijke celstraf van één maand vanwege opruiingen via Social Media. Engel noemt de uitspraak van de rechtbank een “politiek vonnis” en heeft aangekondigd in hoger beroep te gaan ondanks dat er “geen sprake is van een rechtsstaat”.

  Engel wordt niet veroordeeld voor Twitterberichten waarin hij opriep foto’s te maken van medewerkers van de prikbussen. “Nee tegen de prikbussen. Zorg ook dat je alle medewerkers fotografeert. Voor later zullen we maar zeggen.” Volgens de rechter is dit niet strafbaar maar hooguit vervelend en irritant. Wel wordt hij veroordeeld voor het feit dat hij een oproep deed om te gaan demonstreren in Den Haag terwijl de burgemeester een demonstratieverbod had aangekondigd.

  Volgens de rechter is met name de oproep die Engel deed om met 500 trekkers de snelweg plat te leggen reden voor een vervolging. “Hieruit blijkt dat niemand u tegen kon houden en een verbod al helemaal niet. Dit onderstreept het opruiende karakter.” Aldus de rechter.

  Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgde de voorman van Viruswaarheid voor opruiende teksten op social media. 22.000 Nederlanders deden aangifte tegen Engel waarna hij vorig jaar maart werd aangehouden en twee weken vast heeft gezeten. Vorig jaar november eiste het OM een werkstraf van 180 uur en een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden. Het OM vond het niet geloofwaardig dat Engel vanuit ‘liefde’ zou hebben gehandeld.

  Willem Engel gaat voorlopig gewoon vrijuit, pas wanneer Engel opnieuw de fout ingaat moet hij een maand de cel in. In een reactie op de uitspraak van de rechtbank laat Willem Engel weten dat het vooral een “politiek vonnis” is. Engel heeft aangegeven in hoger beroep te gaan ondanks dat er “geen sprake is van een rechtsstaat” want dat is volgens Engel “steeds duidelijker”.

  Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!  DDS

  0 reacties :

  Een reactie posten