Omtzigt slaat alarm om hoge oversterfte december: 'Deze mensen overlijden niet aan corona'

Datum:
 • zondag 8 januari 2023
 • in
 • Categorie: , , ,
 •  De week voor Kerst gaat de boeken in als de hoogste in ruim een jaar tijd, aldus de cijfers van het CBS.


  BART REIJMERINK 6-1-2022


  Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft in de eerste week van 2023 de meest recente sterftecijfers gepubliceerd van eind december. Volgens onafhankelijk Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt zijn ook deze cijfers opnieuw zorgelijk te noemen. 'Het aantal sterfgevallen in de week voor Kerst was het hoogste in meer dan een jaar tijd', schrijft het bezorgde Kamerlid.


  Vrijdag heeft het CBS de sterftecijfers van de laatste weken van december gepubliceerd. De week voor Kerst gaat de boeken in als de hoogste in ruim een jaar tijd, aldus de cijfers van het CBS.

  Op Twitter heeft Omtzigt zorgelijk gereageerd op de cijfers. De sterfte was namelijk hoger dan men had verwacht.


  Deze oversterfte komt ongeveer overeen met de schattingen van de grootst uitvaartverzorger van Nederland (3)


  Omtzigt vervolgt: 'Deze mensen overlijden niet aan corona. Het RIVM meldt nog enkele overlijdens per dag aan Corona. En stopt met het verzamelen van de statistieken. Het CBS blijft wel verzamelen. In 2020 en 2021 overleden veel mensen aan Corona. Toch was voor meer dan 3000 sterfgevallen in 2021 onduidelijk wat de oorzaak was, na onderzoek CBS en RIVM. Maar het aantal overlijdens in 2022 is gewoon ongeveer net zo hoog als in 2020 en 2021!' De politicus had hier eind 2021 al een motie over ingediend. De motie riep op tot onderzoek, waar nu eindelijk gehoor aan wordt gegeven.


  Maar Omtzigt maakt direct enkele kanttekeningen bij dit onderzoek: 'Maar er wordt dus geen onderzoek gedaan naar 2022, terwijl de onverklaarbare oversterfte daar veel hoger is (totale oversterfte in 2022: ongeveer 13.000). Ik vroeg daar wel om en zal daarom blijven vragen. Terwijl we tijdens de pandemie terecht veel aandacht besteed hebben aan de sterfte en oversterfte, lijkt de aandacht nu totaal verslapt. Terwijl hogere sterfte (en dus een lagere levensverwachting) echt duidelijk tekenen zijn dat er iets mis is met de uitkomsten van de publieke gezondheidszorg. Je wilt de oorzaken dus weten. Overigens: heel veel Westerse landen hebben te maken met onverklaarbare en hoge oversterfte in het jaar 2022.'

  NieuwRechts

  0 reacties :

  Een reactie posten