Eerste Kamer zet hervorming pensioenstelsel (een beetje) op de tocht

Datum:
 • donderdag 19 januari 2023
 • in
 • Categorie: ,
 •  Rondt de Eerste Kamer de behandeling van de Wet toekomst pensioenen vóór 30 mei af?


  19-1-2022


  Dat is allesbepalend voor de vraag of de hervorming van het pensioenstelsel ook daadwerkelijk doorgaat, schrijft Jeroen van Wensen.

  Op 22 december  stemde de Tweede Kamer in met het wetsvoorstel dat de grootste pensioenhervorming uit de geschiedenis mogelijk maakt. Met 93 stemmen voor en 48 stemmen tegen, werd de Wet toekomst pensioenen aangenomen. Voorstemmers waren de coalitiepartijen ChristenUnie, D66, CDA, en VVD en van de oppositie waren dat PvdA, GroenLinks, SGP en Volt. De andere fracties waren tegen.

  Geen meerderheid na 30 mei

  De bal ligt nu bij de Eerste Kamer. In de huidige samenstelling kan de wet  rekenen op de goedkeuring van de meerderheid – als de fracties in de Eerste Kamer net zo stemmen als de fracties in de Tweede Kamer. Met GroenLinks en PvdA erbij heeft de coalitie namelijk ook in de senaat een meerderheid.

  Maar per 1 juni gaat de Eerste Kamer van start in een nieuwe samenstelling, die volgt uit de Provinciale Statenverkiezingen van aankomende maart. De vraag is of er na die herschikking nog steeds een meerderheid voor de Wet toekomst pensioenen valt te vinden. De Eerste Kamerfracties die voor het wetsvoorstel zijn, verliezen mogelijk de meerderheid.

  Lakmoesproef

  In de planningsvergadering van afgelopen dinsdag konden de Eerste Kamerfracties zich uitspreken over het tempo van de behandeling van de wet. Gekozen is voor een tussenweg: mét hoorzittingen waarbij de senaat deskundigen uitnodigt, en mét een uitgebreide vragenronde voor de minister (Martin van Rooijen van 50PLUS heeft ‘honderden vragen’). Maar wel met de intentie om vóór 30 mei te stemmen, zo viel tussen de regels door te beluisteren.

  En nu is het afwachten wat er tot en met mei gebeurt in de senaat. Geven de hoorzittingen en de vragenronde aanleiding om de wet af te wijzen, of loodst de coalitie de wet voor mei door de Kamer? Of weten tegenstanders de behandeling zo te vertragen, dat de stemming pas na mei plaatsheeft – en dat de wet dan hoogstwaarschijnlijk sneuvelt.

  0 reacties :

  Een reactie posten