Poetin heeft reden om blij te zijn: Ruslands begrotingsoverschot is verviervoudigd

Datum:
 • woensdag 14 december 2022
 • in
 • Categorie: , ,
 • Meer olie-inkomsten ondanks het inzakken van de export

  Poetin heeft reden om blij te zijn: Ruslands begrotingsoverschot is verviervoudigd


  Vertaling: E.J. Bron)

  De energie-inkomsten van Moskou bruisen. De gevolgen zijn opmerkelijk. Terwijl westelijke landen zich enorm in de schulden hebben gestoken, kan Rusland zich zelfs verheugen in een overschot – en dat is in november verviervoudigd.

  Ondanks de financiële belastingen door de oorlog kan Moskou zonder grotere problemen zijn financiële behoefte dekken. Rusland heeft meer dan “alleen maar” een evenwichtige begroting, nee, het mag zich zelfs in een overschot verheugen. En dat overschot is in november verviervoudigd. Zoals het Russische ministerie van Financiën maandag meedeelde, bereikte het begrotingsoverschot dit jaar tot november 557 miljard roebel – dat zijn omgerekend € 8,29 miljard. Tot oktober waren dit nog € 1,91 miljard geweest.

  Meer olie-inkomsten ondanks het inzakken van de export

  Ruslands inkomsten uit de olie- en gassector zijn dit jaar de hoogte in gesneld en hebben al in de eerste elf maanden de verwachtingen voor het hele jaar overtroffen.

  Het Kremlin heeft daarop een eenmalige belastingverhoging aan Gazprom opgelegd om de inkomensdaling in dit jaar te compenseren. De onderneming heeft van de stijgende prijzen geprofiteerd, hoewel de exporthoeveelheid op grond van de oorlog is ingezakt. Bovendien betaalde de gasreus van de staat voor het eerst een tussen dividend uit. De staatsbegroting heeft vooral geprofiteerd van de eenmalige belastingverhoging en de dividenden.

  Eenmalige betaling belangrijkste reden voor krachtige plus

  Alexander Isakow, economiewetenschapper bij “Bloomberg” en expert voor Rusland, zegt daarover: “De extra inkomsten van Gazprom zijn een reden voor de stijging van het federale begrotingsoverschot. Ten eerste betaalt Gazprom bijna de helft van alle olie- en gasbelastinginkomsten van de laatste maanden. Ten tweede heeft de onderneming in november ongeveer 0,6 biljoen roebel aan dividenden aan de regering betaalt. Zonder de laatsgenoemde eenmalige betaling zou de begroting in de eerste elf maanden van dit jaar waarschijnlijk in balans geweest zijn.”

  Rusland heeft een grote begrotingsdiscipline

  Ook in Rusland heeft de oorlog de staatsfinanciën belast, omdat de regering de economie tijdens de achteruitgang steunt en meer uitgaven voor het leger heeft. Desondanks is de regering financieel tot nu toe zonder grotere problemen de oorlog doorgekomen. Daar heeft ze haar vermogensfonds voor aangesproken en de kredietopname op de binnenlandse markt verhoogd.

  Al voor het begin van de oorlog onderscheidde Rusland zich door een grote begrotingsdiscipline. In het jaar 2020 bedroeg bijvoorbeeld de schuld afgemeten aan het aantal inwoners bij € 1474,- per persoon. Ter vergelijking: de gemiddelde schuld per hoofd van de bevolking in de EU bedroeg datzelfde jaar € 26.964,-. Dat is meer dan 18 keer zo hoog. Ook afgemeten aan het BBP bedroeg ze slechts 20%. In de EU doet alleen Estland (16,2%) het beter. In de hele EU bedraagt de schuld 86,4% van het BBP.

  Vanaf het begin twijfel aan het effect van de sancties

  Daarom betwijfelden enkele economieonderzoekers al vanaf het begin aan het effect van de sancties. Een van hen is de handelsexpert van het Kieler Instituut voor Wereldeconomie, Rolf J. Langhammer. “Wie denkt Rusland met een olie-embargo snel op de knieën te kunnen dwingen, zal teleurgesteld worden”, merkte hij begin mei op tegenover de “Wirtschafstwoche”. “De Russische staat en de grotendeels door de staat aangestuurde economie van het land zijn financieel voorbereid op een langere oorlog.” In schoolcijfers uitgedrukt, zou men de begrotingspolitiek van het land “een 10+ met een sterretje” moeten geven.

  Destijds al voorspelde Langhammer: “De hoge olieprijs levert Ruslands begroting bovendien hoge inkomsten op, het land zou het zelfs financieel kunnen redden met de helft van de huidige olie-export. Temeer daar de pure productiekosten voor Russische olie slechts $ 10,- tot $ 15,- per barrel bedragen. Niet te vergeten dat Rusland een staatsfonds van miljarden heeft opgebouwd, met het geld waarvan het inkomensschommelingen in zijn staatsbegroting kan compenseren.”

  Bron:
  exxpress.at

  Vertaald uit het Duits door:
  E.J. Bron
  (www.ejbron.wordpress.com)

  1 reacties :

  Anoniem zei

  Het blijkt dus zeer goed te gaan met de boycot tegen Rusland door de EU. Normaal gesproken wordt een beleid bijgesteld als het niet werkt, neen in de EU doen de corrupte hufters er nog een schepje bovenop om de bevolking binnen de EU te verarmen.

  Een reactie posten