Leijten (SP) roept kabinet op om niet mee stemmen voor Europees digitaal identiteitsbewijs

Datum:
 • maandag 5 december 2022
 • in
 • Categorie: , ,
 •  SP-Kamerlid Renske Leijten blijft kritisch over de invoering van een digitaal identiteitsbewijs (eID).


  Bart Reijmerink 5-12-2022  Tijdens recente debatten heeft het kabinet de zorgen bij de SP-politica niet kunnen wegnemen. In een motie roept de politica het kabinet dan ook op om niet in stemmen met de Europese plannen voor de eID.

  Eerder in een commissievergadering toonde Leijten zich al kritisch ten opzichte van de snel invoering van de digital wallet en het eID. Nu doet zij expliciet een oproep aan staatssecretaris Van Huffelen om het niet te overhaasten.

  Leijten begint: "Ik heb het idee dat als wij dit nu laten gaan [...] dat het water onder de brug is, en dat wij over een half jaar geconfronteerd worden met de ontwikkeling en invoering van allerlei beleid waarvan wij denken: 'Ho, wacht even, dat gaat wel erg hard.' [...] Ik denk dat we allemaal zitten met buikpijn van: 'Gaat dit wel de goede kant op?'"

  Ze vervolgt: "Ik zou het liefst van de staatssecretaris het gevoel krijgen dat zij begrijpt dat er zorgen zijn bij zowel de gemeenten als bij uitvoerders op allerlei terreinen. En dat ze zegt: 'We doen het behoedzaam, we doen het zorgvuldig.' Maar ze heeft het nu al over de invoering van de e-wallet, en het aansluiten van de koninkrijskdelen, en dat het allemaal zo geweldig is, en dat ze er super trots op is. Maar ondertussen wordt de beantwoording van mijn Kamervragen uitgesteld."

  NieuwRechts

  0 reacties :

  Een reactie posten