Raad stemt in met komst tweede huis Mientweg 46

Datum:
 • vrijdag 25 november 2022
 • in
 • Categorie: , ,

 • Hollands Kroon -  Lutjewinkel De vraag is nu of er ook een nieuw huis komt op plek afgebrande boerderij
  Winnie van Galen 25-11-2022


  Het is het enige stukje bos in Lutjewinkel. De buurt verstopt er paaseieren en griezelt er tijdens Halloween. Het zou toch zonde zijn voor het dorp als het verdwijnt, klonk deze week tijdens het eerste raadscafé in Hollands Kroon. 

  Is het met die stijgende prijzen allemaal nog wel haalbaar?


  Het heeft er echter alle schijn van dat het bosje zal verdwijnen. De gemeenteraad stemde gisteravond in meerderheid in met een wijziging van het bestemmingsplan waardoor de weg vrij komt voor de bouw van een tweede huis op het perceel Mientweg 46. 

  Het plan is ingediend door Frank Wit. Zijn vader woont in de boerderij op nummer 46. In 2019 kwam de kwestie voor het eerst op het bordje van de gemeenteraad. Toen nog met een ontwerp voor een tweekapper of een vrijstaande woning. Later dat jaar stelde de gemeenteraad dat de buurt onvoldoende geraadpleegd was. In een gesprek met de buurt liet Wit de optie voor een tweekapper varen. 

  Bij de derde keer dat de raad zich over het plan boog, in juni 2021, ging er een streep door het voorstel. Een meerderheid van de raad maakte zich zorgen over de continuïteit van het autobedrijf van Ronald Overtoom op Mientweg 44. De toekomstige bewoners zouden kunnen gaan klagen over lawaai omdat huis en autobedrijf te dicht op elkaars lip zouden zitten, luidde de onderbouwing. Geen huis dus. 

  Huiswerk 

  Totdat de Raad van State in september dit jaar oordeelde dat de gemeenteraad geen zorgvuldige afweging had gemaakt. Er was meer onderzoek nodig geweest over de aard van de bedrijfsvoering en de benodigde afstand tot de toekomstige woning. Zou dat onderzoek wel zijn uitgevoerd dan had de gemeenteraad geweten dat er tussen autobedrijf en huis geen dertig meter maar tien meter nodig is. 

  Door de uitspraak van de Raad van State moest het huiswerk worden overgemaakt. En zo kwam het dat de gemeenteraad voor de vierde keer in ruim drie jaar Mientweg 46 op de agenda had staan. Waar net als de vorige keer een positief besluit van het college van B en W aan ten grondslag lag. Met dit verschil dat er inmiddels een nieuw college zit. De nieuwe woning draagt volgens B en W bij aan een ’gezonde woningvoorraad’ in Lutjewinkel. Het garagebedrijf heeft het er ondertussen niet bij laten zitten. Bij de Raad van State is een herzieningsverzoek ingediend. Met andere woorden: of de hoogste bestuursrechters een tweede keer naar de zaak willen kijken. Daarnaast staat het eventuele bezwaarmakers vrij het door de gemeenteraad genomen besluit bij de Raad van State aan te vechten. 

  Wethouder Mark Versteeg gaf op vragen van de VVD aan dat zaken zodanig in de vergunning worden geregeld dat het huis er kan komen en het voortbestaan van het autobedrijf daardoor niet in gevaar komen. 

  Niko Ursem, bewoner van Mientweg 42a zal de behandeling van Mientweg 46 met belangstelling hebben gevolgd. De familie bezat op Mientweg 42 een boerderij die eind jaren zestig van de vorige eeuw is afgebrand. Op die plek wil Ursem een nieuw huis laten bouwen. Van de gemeente kreeg hij het advies een aanvraag in die richting nog maar even te parkeren. Eerst moest de afloop bekend zijn van de controverse tussen het garagebedrijf en Frank Wit. 

  Bouwprijzen 

  Niko Ursem voelt de hete adem van de stijgende bouwprijzen in de nek. Als die gekte blijft doorgaan en de aanvraag gaat nog jaren duren, is het dan allemaal nog wel haalbaar, vroeg hij zich afgelopen dinsdag hardop af in de ontmoeting met raadsleden tijdens het eerste raadscafé.

  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten