Is energiehub Middenmeer bestemd voor stedelijke gebieden? ’Dat is waarom deze mensen naar deze plek zijn gekomen’

Datum:
  • vrijdag 25 november 2022
  • in
  • Categorie: , ,

  •  HOLLANDS KROON - MIDDENMEER
    De hamvraag kwam gevoelsmatig pas op het einde van de avond: waarom hier?





    Lars van der Bel 25-11-2022


    Waarom een energiehub in Middenmeer terwijl de energie ongetwijfeld bestemd is voor de meer stedelijke gebieden? 

    Nadat het college en de gemeenteraad eerder al hun ongenoegen hadden geuit, was het donderdagavond de beurt aan de bewoners van Hollands Kroon om een zegje te doen over de Concept Energievisie Noord-Holland Noord. In navolging van de vertegenwoordigers blijkt ook het volk allerminst te spreken over de plannen van de provincie. 

    Hoewel gedeputeerde Edward Stigter, bijgestaan door de netbeheerders, al meerdere keren had verklaard dat ook de Noordkop dringend behoefte heeft aan ruimte op het net, waren het woorden van een hele andere strekking die bleven hangen: „Dit is het begin van het gesprek, niet het einde.” 

    Wethouder Lilian Peters had zich hard gemaakt voor een bijeenkomst nadat de plannen van een energiehub nogal wat had losgemaakt. Eerst had het college met verbazing op de plannen gereageerd, daarna de gemeenteraad en donderdagavond bleek eenzelfde verwondering bij ruim honderd bewoners, verzameld in de Meerhoeve. 

    De tegenstelling tussen stad en platteland ging de wethouder daarbij het liefst uit de weg. Dat zou maar weinig opleveren in het debat rondom energievoorziening, zoals dit in vrijwel elk debat verzand in welles, nietes. Liever sprak ze over de bereidwilligheid die de provincie toonde ten aanzien van de mensen en het gebied waar het om gaat. „Dat is waarom deze mensen naar deze plek zijn gekomen.” 

    De bijeenkomst zelf bleek de eerste in zijn soort: nergens zijn de schetsen van de energietransitie al zover uitgewerkt als in Noord-Holland en ook nergens zijn op voorhand al zo duidelijk de kaders ter sprake gekomen waar binnen dit zou moeten gebeuren. 

    Duidelijk werd in ieder geval dat nog niks in beton gegoten is. Als er al wat te zeggen valt dan is het dat Hollands Kroon, op het eerste gezicht, waterstoffabrieken bespaard blijft en dat een 380 kV station een perceel van circa 400 bij 150 meter in beslag neemt. „Het is ook nog mogelijk dat de windenergie via hoogspanningskabels in het zuiden van de provincie aan land komt”, sprak Stigter. „De kabels zullen hoe dan ook aangelegd worden op basis van vraag en aanbod. En het is echt niet zo dat het traject aangelegd wordt waar dit het makkelijkst en het goedkoopst is.” 

    Voor 1 december komt de gemeente Hollands Kroon met een officiële reactie op de plannen van provincie. 


    Lees ook: Noordkop wordt ’landelijke energiehub’, als het aan de provincie ligt. Hollands Kroon zit daar duidelijk niet op te wachten

    Lees ook: ’Gevoelig onderwerp’: Hollands Kroon als nationale energiehub komt er niet zonder slag of stoot. ’Publieke discussie over datacenters ligt nog vers in geheugen’ 

    Lees ook: Relatie met provincie onder hoogspanning: Hollands Kroon pleit voor inspraak bij rol in energietransitie

    Noordhollands Dagblad

    0 reacties :

    Een reactie posten