Omtzigt attendeert kabinet op aanpak energiebedrijven die woekerprijzen invoeren: 'Leg maximumprijs op'

Datum:
 • maandag 14 november 2022
 • in
 • Categorie: , , ,
 • ...energiebedrijven 'redelijke tarieven' in rekening moeten brengen, gebeurt dit niet dan kan de ACM ingrijpen, aldus Omtzigt.  Bart Reijmerink 14-11-2022


  Omtzigt attendeert kabinet op aanpak energiebedrijven die woekerprijzen invoeren: 'Leg maximumprijs op'

   Vattenfall heeft als eerste grote energiebedrijf in Nederland bekend gemaakt de prijs op te schroeven voor klanten met een variabel contract. Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt zocht uit of het mogelijk is om energiebedrijven op het matje te roepen als ze woekerprijzen gaan invoeren. Omtzigt komt tot de conclusie dat de regering dit wel degelijk kan. 


  Vattenfall maakt maandag bekend dat de maandprijs voor een half miljoen klanten in Nederland met zo'n drie tientjes omhoog schiet. Omtzigt zocht uit, om in een scenario waarin veel energiebedrijven de prijzen maar blijven verhogen, of het mogelijk is dat de regering prijsstijgingen tegengaat.

  Op Twitter schrijft de politicus dat dit wel degelijk mogelijk is. 'Heeft de regering en de toezichthouder nog instrumenten om ervoor te zorgen dat de energiebedrijven geen woekerprijzen opleggen? Ja zeker! De toezichthouder kan een maximumprijs opleggen (gas en elektriciteit). Dit voorstel breng ik morgen ook in stemming. Artikel 44 van de gaswet: “Een houder van een vergunning heeft de plicht op een betrouwbare wijze en tegen redelijke tarieven en voorwaarden zorg te dragen voor de levering van gas aan iedere in artikel 43, eerste lid, bedoelde afnemer die daarom verzoekt”', schrijft het Kamerlid.

  Uit het wetsartikel wordt duidelijk dat energiebedrijven 'redelijke tarieven' in rekening moeten brengen, gebeurt dit niet dan kan de ACM ingrijpen, aldus Omtzigt.

  Omtzigt komt dan ook met de oproep dat de regering zo snel mogelijk moet gaan ingrijpen: 'De regering kan regels maken hoe je die maximum prijzen moet berekenen. Zie dit stuk van de wet (artikel 44, lid 5) Nu de regering alles boven het prijsplafond betaalt, moet ze dan onmiddellijk ook doen. Bij een prijsplafond hebben huishoudens met een gemiddeld gebruik geen prijsprikkel. Als het gas tegen een woekerprijs verkocht wordt, betaalt de staat het, niet de consument. Die betaalt gewoon 1,45 euro per kuub. Het prijsmechanisme (je wisselt als het te duur wordt) werkt dus niet met een prijsplafond (zonder plafond werkt het ook niet goed trouwens). Daarom: regering stel die regels, ander betalen we ons blauw als gemeenschap aan energieleveranciers.'

  Om de regering te attenderen op dit mechanisme heeft Omtzigt samen met de SGP een motie ingediend. 

   

  0 reacties :

  Een reactie posten