Gemeente Hoogeveen verlengt contract asielopvang voor 10 jaar zonder inspraak gemeenteraad

Datum:
 • maandag 10 oktober 2022
 • in
 • Categorie: ,
 •  Hoe kan het dat het college de gemeenteraad over zo'n gevoelige kwestie niet heeft ingelicht? 


  7-10-2022


  • Contract voor opvang asielzoekers in Hoogeveen met 10 jaar verlengd
  • Gemeenteraad niet van tevoren ingelicht
  • Facilitering massa-immigratie gaat door

  Het college van burgemeester en wethouders in Hoogeveen heeft het COA toegezegd dat het contract om asielzoekers op te vangen zal worden verlengd, met tweemaal 5 jaar. De toezegging is gedaan zonder de gemeenteraad van tevoren in te lichten. Pas gisteravond, nadat de raadsvergadering was gesloten en het publiek was weggestuurd, werd de raad op de hoogte gesteld.

  Waar een dergelijk asielcontract normaal gezien elke 3 jaar opnieuw wordt bekeken, heeft het COA nu afgedwongen dat het contract voor een langere tijd wordt vastgezet. Het COA stelt dat ‘geplande investeringen’ in de opvanglocatie anders niet gedaan kunnen worden. Het college is akkoord gegaan.

  De Hoogeveense FVD-fractie bevroeg het college over dit eenzijdige besluit. Hoe kan het dat het college de gemeenteraad over zo'n gevoelige kwestie niet heeft ingelicht? Het antwoord luidde dat het college zelfstandig bevoegd is om een dergelijk contract af te sluiten en het niet nodig zou zijn om met de gekozen volksvertegenwoordiging hierover het debat aan te gaan. Stuitend.

  Kennelijk mag men in de gemeenteraad wel vergaderen over allerlei bestemmingsplanwijzigingen of plaatsingen van rotondes, maar wordt men vakkundig buitenspel gezet bij besluiten over grote lokale thematiek. Het doordrukken van dit soort beleid zonder directe democratische legitimiteit is exemplarisch voor de arrogantie waarmee ook onze bestuurders te werk gaan. Zowel lokaal als in de landelijke politiek.

  Na de uitleg over deze dubieuze werkwijze werd de raad verzocht om het nieuws stil te houden, zodat het college zelf met een opgepoetst persbericht kan komen, zoals het kartel dat altijd doet. 

  De kloof tussen bestuur en samenleving is met het besluit van het Hoogeveense college nog veel groter geworden. Forum voor Democratie zal zich blijven inzetten om die te dichten. Met directe democratie, ├ęchte inspraak, kunnen we de macht teruggeven aan de burger.

  Forum voor Democratie

  0 reacties :

  Een reactie posten