Nieuw pensioenstelsel uitgesteld. Nu nog afstel

Datum:
 • maandag 10 oktober 2022
 • in
 • Categorie: ,
 •  Vreemd argument voor uitstel pensioenstelsel


  Nieuw pensioenstelsel uitgesteld. Nu nog afstel

  08 oktober 2022

  Verscholen in een document over schommelende uitkeringen in het nieuwe pensioenstelsel, meldde verantwoordelijk minister Carola Schouten (ChristenUnie) dat de invoering van het nieuwe stelsel een half jaar wordt uitgesteld. Van 1 januari 2023 naar 1 juli 2023. Verstandig, schrijft Jeroen van Wensen.

  Schouten noemt als argument voor de vertraging dat de Tweede en Eerste Kamer anders in wel zeer korte tijd zouden moeten besluiten over hoe 1.500 miljard euro aan collectieve pensioenvermogens over de nieuwe miljoenen individuele pensioenrekeningen moet worden verdeeld.

  Vreemd argument voor uitstel pensioenstelsel

  Dat argument van de minister klinkt wat vreemd, omdat zij al langer klachten ontvangt over de duizenden pagina’s aan wetgeving die de Tweede Kamer er in drie maanden door zou moeten jassen. Verder valt op dat de minister de Commissie Parameters buiten schot houdt.

  Dat is een club van wijzen die het maar niet eens kan worden over de mogelijke toekomstige economische scenario’s. Die heeft de minister nodig om de fiscale regels rond pensioenen vast te stellen: hoeveel premie mag maximaal fiscaal gefaciliteerd worden ingelegd, en zo meer.

  Scenario’s van belang
  voor goede beslissing

  Maar de scenario’s zijn ook van belang om goed te kunnen doorrekenen hoe de pensioenhervorming uitpakt voor werkenden en gepensioneerden. Wie profiteert en wie levert in? De minister vindt nog steeds (en in de pensioensector velen met haar) dat de Tweede en Eerste Kamer ook zonder goed inzicht in de financiĆ«le gevolgen zouden kunnen besluiten over de meest ingrijpende pensioenhervorming ooit.

  Afijn. Wat de reden ook is die Schouten aanvoert, het is goed dat de invoering is uitgesteld. Met een beetje mazzel komt er nog eens afstel van.

  0 reacties :

  Een reactie posten