De VS verdienen aan de economische ondergang van Europa

Datum:
 • maandag 17 oktober 2022
 • in
 • Categorie: , ,
 • Dat de economische ondergang van Europa in het belang is van de VS, is niet nieuw. 

   

  De VS verdienen aan de economische ondergang van Europa

  (Door: Thomas Röper – Vertaling: E.J. Bron)

  Dat de economische ondergang van Europa in het belang is van de VS, is niet nieuw. De Russische televisie heeft het principe nu nog een keer uiteengezet. Analyses van de geopolitiek zijn niet in Duitse media te vinden, integendeel. Terwijl geopolitiek helemaal niet zo ingewikkeld is: verschillend elanden proberen door het gebruik van geld en politieke druk voor zichzelf voordelen te behalen. Wanneer men dat weet en zich voor de geest haalt dat de VS ten eerste druk op de EU uitoefenen, opdat deze bij de anti-Russische politiek achter de VS blijft staan, hoewel de EU daaraan op dit moment juist economisch te gronde gaat, en wanneer men, ten tweede, weet dat de VS om meerdere redenen van de economische verzwakking van de EU profiteren, dan wordt het ook voor leken duidelijk wat e rop dit moment gaande is. En één ding heeft de geschiedenis ontelbare keren bewezen: in de geopolitiek, wanneer sluwe mensen hun doelen met veel geld en macht proberen te bereiken, bestaat toeval niet – er zijn alleen maar winnaars en overwonnenen.

  Voor de VS heeft de verzwakking van de Europese economie grote voordelen, omdat de Europese concurrenten van Amerikaanse firma´s daarbij of failliet gaan of hun productie uit de EU naar andere delen van de wereld verplaatsen. En zoals het toeval wil, gaat de meerderheid op dit moment naar de VS, per slot van rekening is energie daar naar verhouding voordelig, en China is op grond van e Amerikaanse sancties tegen het land een riskant alternatief. Geld en productie vertrekken daarom uit de EU naar de VS, wat natuurlijk in het belang van de VS is.

  De breuk van de EU met Russische olie en gas is nog een voordeel voor de VS, want daarmee maken zij de EU afhankelijk van Amerikaanse olie en gas, dat d.m.v. fracking wordt gewonnen. De EU wordt daarmee chantabel en bovendien verdienen de VS een vermogen aan de leveringen.

  Dat alles kon men in een document van de in de VS zeer invloedrijke RAND-Corporation nalezen, waarin staat dat het in het belang van de VS is om de Duitse economie te verzwakken, om de Amerikaanse economie door een vertrek van kapitaal en productiecapaciteiten uit Duitsland in de VS te versterken. Het originele document vindt u hier. Of het document authentiek is, is niet gegarandeerd, maar een feit is dat alles wat daarin geschreven werd, op dit moment plaatsvindt.

  Over hoe de VS verdienen aan de catastrofe, waar Europa op dit moment vol gas in rijdt, heeft de Russische televisie zondag in een wekelijks nieuwsoverzicht bericht en ik heb het bericht vertaald.

  Begin van de vertaling:

  Wie hoe aan de catastrofe in Europa verdient

  De stemming in Europa wordt in China heel nauwkeurig geobserveerd. Hu Xijin, columnist van de “Global Times”, schreef op 12 oktober: “Enkele EU-landen zijn er eindelijk mee begonnen hun ontevredenheid met de VS openlijk tot uitdrukking te brengen, die alleen maar aan de Europese catastrofe verdienen en tegelijkertijd de Europese industrie vernietigen: als Europa haar standpunt niet wijzigt, zal ze door een Global Player een vazal van de VS worden. Amerikaanse ondernemingen kunnen voor elke tanker met vloeibaar gas die naar Europa vaart meer dan $ 100 miljoen krijgen. Ze verdienen aan de catastrofe, terwijl de Europeanen onder de energiecrisis lijden – een uitermate immorele manier om geld te verdienen.”

  Beginnen de Europeanen werkelijk iets te begrijpen van de bedoelingen van de Amerikanen? Een bericht van onze Europa-correspondent.

  Olaf Scholz gaf een politiek-filosofische definitie af van hetgeen er in de wereld plaatsvindt. Zijn idee is niet echt nieuw, maar de algemene stijl is interessant: “Vladimir Poetin en zijn handlangers hebben één ding duidelijk gemaakt: in deze oorlog gaat het niet alleen om de Oekraïne. Zij zien hun oorlog tegen de Oekraïne als deel van een grotere kruistocht, een kruistocht tegen de liberale democratie”, is Scholz van overtuigd.

  Van 1096 tot 1946 waren kruistochten alleen een zaak van Europeanen; het is merkwaardig dat Scholz dit negatief beladen begrip gebruikt. Het zou echter misschien een goed idee zijn, want de liberale democratie ziet tegenwoordig voor de rehabilitatie van het nazisme, de uitroeiing van afwijkende meningen, de vernietiging van de traditionele familie, de acceptatie van pedofilie en hormoontherapie voor kinderen als iets normaals. Het is puur duivels goed.

  Iets anders is dat Rusland altijd alleen maar geprobeerd heeft handel te drijven en niemand zijn levensstijl wilde opdringen – men wilde vreemde regels in Rusland invoeren, wat, als dit succes gehad zou hebben – en dat het bijna – tot het verdwijnen van het land als staat en als historische en culturele gemeenschap geleid zou hebben. Daarna zou de koloniale expansie gekomen zijn, dus een frisse wind voor het Amerikaanse financiële kapitaal.

  Dat is niet gelukt, en toen trad plan B in werking: overleven ten koste van Europa, door het eerst van Rusland af te snijden. De voormalige Duitse bondskanselier Angela Merkel herinnert zich: “Het was heel verstandig en begrijpelijk om pijpleiding gas te betrekken, ook uit Rusland, dat goedkoper was dan vloeibaar gas uit andere delen van de wereld – de VS, Saoedi-Arabië, Qatar. En zelfs tjdens de Koude Oorlog was Rusland een betrouwbare energieleverancier.”

  Duitsland kan geen gas recht-reeks uit Rusland meer betrekken. In plaats daarvan kan het Amerikaans vloeibaar gas importeten. Nog is het niet zover, maar het is een feit dat er drie van de vier pijpleidingen van Nord Stream opgeblazen werden en als industrie-ruïne op de bodem van de Oostzee liggen. Zweden maakte deze week bekend dat het de voorlopige verzameling van bewijzen heeft afgesloten, maar weigerde de data met de Duitsers en de Denen te delen, omdat ze streng geheim zouden zijn. Duitsland en Denemarken hebben besloten om zelf een onderzoek in te stellen en op internet worden grappen gemaakt dat ook zij zullen proberen om van de drie letters “U”, “S” en “A” het woord “Rusland” te vormen, om daarna te kijken wie de opdracht beter heeft opgelost.

  Poetin stelt voor om de resterende pijpleiding van Nord Stream 2, die 27,5 miljard m³ per jaar kan leveren, in te schakelen. Dat zou de redding zijn.

  Maar de Duitse minister van Economische Zaken, Robert Habeck, hoort hem niet, begrijpt hem niet of brengt zijn landgenoten met opzet in de war: “Deze zware energiecrisis dreigt in een economische en sociale crisis te veranderen. En als je kijkt naar de toespraken van Vladimir Poetin of luistert naar de vertalingen, is exact dat zijn doel: de economische stabiliteit van zijn tegenstanders Duitsland en Europa door hoge prijzen, hoge energieprijzen en hoge inflatie te vernietigen en daarmee de sociale basis breekbaar te maken, haar desnoods te destabiliseren.”

  Het officiële inflatiepercentage in Duitsland heeft met bijna 11% opnieuw een historische grens overschreden, waarbij de detailhandelsprijzen met 20% zijn gestegen. Anderzijds is dat logisch: Habeck zit met zijn baas Scholz op één golflengte. Ook die misleidt de Duitsers met zijn bewering altijd al geweten te hebben dat Poetin op zekere dag gas als wapen zou inzetten.

  Hij zou helemaal niets hebben geweten, vindt “Die Welt”: “Dat is een opmerkelijke bewering, maar ze komt niet overeen met de waarheid. Een document ter certificering van Nord Stream 2 van 26 oktober 2021, vier weken na de Duitse parlementsverkiezingen, bevestigt dit. De belangrijkste conclusie van het 54 pagina´s tellende document luidt dat Nord Stream 2 de verzorgingszekerheid niet bedreigt. Deze conclusie was belangrijk voor het proces van certificering van het hele project.”

  Zoals bekend kwam de certificering niet tot stand op initiatief van de Europese Unie. Wanneer Nord Stream 2 met afgelopen Oud & Nieuw in bedrijf zou zijn geweest, zou alles nu heel anders zijn – wellicht niet goed, maar anders. Ze zouden hun eigen kortzichtigheid, incompetentie en zelfs openlijke sabotage niet hebben hoeven bedekken met alle demagogie in het belang van een derde: het tijdschrift “Politico” bijvoorbeeld noemde Ursula von der Leyen, de voorzitster van de Europese Commissie, openlijk “de Amerikaanse presidente van Europa”. En “sabotage” is niet echt overdreven. Die heeft duidelijke consequenties.

  Half Frankrijk staat voor benzine in de rij bij de tankstations, omdat de arbeiders van de olieraffinaderijen al vier weken lang staken voor een loonsverhoging om de inflatie uit de superwinsten van hun eigen werkgevers te compenseren.

  “Wanneer we zien dat de vakbonden categorisch niet bereid zijn om zich met een discussie in te laten, rest ons niets anders dan de noodzakelijke krachten en middelen in te zetten om de magazijnen te bevrijden en de raffinaderijen in werking te stellen. Mijn grens is over enkele uren bereikt, hoogstens over enkele dagen, niet over weken. Dit duurt allemaal te lang”, zei Bruno Le Maire, de Franse minister van Economische Zaken.

  De Franse regering is van plan de politie en het leger in te zetten om de arbeiders terug in de fabrieken te brengen: dwangarbeid als teken van de liberale democratie is iets nieuws. Maar blijkbaar moet dat zo. Nu hebben zich ook medewerkers van meerdere kerncentrales bij de staking van de arbeiders van de raffinaderijen aangesloten. Het is vooral interessant dat de dreiging om het leger in de arbeidsstrijd in te zetten afkomstig is van de politicus Le Maire, die Rusland zes maanden geleden met de totale economische oorlog heeft gedreigd. Nu komt de periode van de wanhoop en met haar een verbluffende openheid.

  “We mogen niet toestaan dat het Oekraïne-conflict tot de economische dominantie van de VS en de verzwakking van Europa leidt. We kunnen niet accepteren dat onze Amerikaanse partner zijn vloeibare aardgas voor de viervoudige prijs verkoop dan wat zijn eigen industrie betaalt”, zei Le Maire.

  Van wie men zulke beschuldigingen zeker niet zou moeten verwachten, is mevrouw Truss. De Britse boulevardkrant “Daily Star” nodigt haar lezers uit om er een weddenschap over sluiten wat het eerst bederft: een krop sla – die blijft 35 dagen goed – of de ambtsperiode van de premier. Die probeerde de minister van Financiën voor de devaluatie van het Britse Pond verantwoordelijk te maken en ontsloeg hem, maar het publiek heeft het offer niet geaccepteerd. De resultaten in de peilingen voor mevrouw de premier zijn slechter dan die van haar voorganger Boris Johnson op het moment van zijn aftreden.

  Ooit werd Tony Blair “de poedel van Bush” genoemd, Liz Truss is eerder “het schoothondje van Biden” en ze zal niet blaffen tegen haar baasje. Als zij en Le Maire twee polen zijn, dan bevindt Scholz zich in het midden, ergens bij de evenaar, een positie die lijkt te passen bij het interim voorzitterschap van de G7.

  “Het is heel belangrijk dat we dit gesprek georganiseerd hebben. En daarom heb ik ook besloten om van de gezamenlijke verantwoordelijkheid het thema van alle internationale onderhandelingen te maken en het ook in de Europese Unie tot onderwerp te maken. We hebben een onderhandelingsproces nodig, waarin de prijzen naar een redelijk niveau terugkeren”, zei Scholz.

  De aanduiding is duidelijk: in de winter, vooral korte tijd voor de lente, zouden de Amerikanen er goed aan doen de Europese solidariteit met een enorme levering van eigen vloeibaar gas te betalen, en wel tegen Amerikaanse marktprijzen. Maar dat is onwaarschijnlijk, omdat het dat niet waard is, want de waarheid is dat Europa´s gehoorzaamheid aan Washington in feite gratis is. De elites werden voor een bedreiging van buiten, die zij met hun eigen handen gecreëerd hebben, geprepareerd en aaneengeregen. Op een fluitsignaal gaan ze tot de aanval over – acht sanctiegolven waren er al. Allemaal mislukt met verliezen. We zullen zien of er signalen voor een verandering zijn, maar op de NAVO-top is altijd duidelijk wie de “grote blanke heer” is.

  “Ik ben blij u te kunnen mededelen dat de Amerikaanse hulp voor de veiligheid van de Oekraïne onder reiding van president Biden nu $ 16 miljard heeft bereikt”, zei de Amerikaanse minister van Defensie, Lloys Austin.

  Dat klopt, de chef van het Pentagon heeft reden tot vreugde, maar wat voor de VS een lonende investering is, is voor Europa de ruïne. Europa is het niet gewend om geld aan het militair-industrieel complex uit te geven, maar ´s morgens een glas champagne te drinken.

  Deze week gaf de Franse president Macron een lang interview aan de zender France 2. Hij deelde mee dat de Franse atoomwapens onder geen enkele omstandigheid tegen Rusland ingezet zouden worden en dat de Oekraïne aan de onderhandelingstafel zou moeten terugkeren: “Elke keer als het noodzakelijk zal zijn, zal ik met president Poetin praten. En op zeker moment, ik hoop zo snel mogelijk, zullen alle betrokken partijen aan de onderhandelingstafel terugkeren. En er zullen gesprekken tussen de Oekraïne en Rusland over vrede plaatsvinden.”

  Twijfelt de Franse president misschien aan de zege van Kiev? De “Washington Post” heeft uit het interview met Macron waarschijnlijk de conclusie getrokken dat de spanningen tussen de westelijke bondgenoten toenemen. Het is bekend dat de VS en Groot-Brittannië het onderhandelingsproces blokkeren. Macron kan het zich om een serie redenen niet veroorloven om heel nauwkeurig te formuleren. Dat doet de Hongaarse minister-president Orbán: “Er zou geen wapenstilstand tussen Rusland en de Oekraïne, maar tussen Amerika en Rusland gesloten moeten worden. Een wapenstilstand en onderhandelingen. Wie denkt dat deze oorlog door Russisch-Oekraïense onderhandelingen beëindigd kan worden, is niet van deze wereld. De realiteit ziet er anders uit. We hebben Russisch-Amerikaanse onderhandelingen nodig. Als die beginnen, houden de gevechtshandelingen op.”

  Natuurlijk zijn er geen signalen voor een spoedig staken van de gevechtshandleningen. De NAVO-top heeft besloten om de offensieve capaciteiten van de Oekraïense strijdkrachten door de levering van defensieve wapens te ondersteunen, en de secretaris-generaal van de NAVO schaamt zich niet om bij de bekendmaking van zijn plan te zeggen dat niet Kiev deze wapens nodig heeft, maar het bondgenootschap: “We hebben verschillende soorten luchtafweer nodig: wapens voor de korte en de lange afstand, systemen om ballistische raketten af te weren, kruisraketten en drones. Natuurlijk is de Oekraïne een groot land met veel steden, maar we moeten de leveringen uitbreiden.”

  Duitsland heeft het eerste van vier IRIS-T-luchtafweersystemen naar het oostelijk front gestuurd, de andere drie dienen volgens jaar te volgen, d eVS zullen bovenop de 18 HIMARS enkele NASAM-luchtafweersystemen leveren, en Groot-Brittannië zal raketten leveren. De media hebben maar heel weinig concrete informatie gekregen, die conclusies toelaten over het potentiële effect van het volgende militaire hulppakket, maar het is duidelijk dat het het vermogen van de Oekraïne om overeenkomsten te sluiten niet zal vergroten.

  De plannen om wapens voor de luchtafweer te leveren, hebben tot doel om het luchtruim boven de Oekraïne zoveel mogelijk te sluiten, maar de motivatie van de Amerikanen en Europeanen heeft nuances. Een lang aanhoudende oorlog is in het belang van de VS, Europa heeft hem niet nodig. Ja, Berlijn en Parijs willen een militaire overwinning van Kiev, maar meer nog dan de nederlaag en capitulatie van het land vrezen ze nu het reële vooruitzicht op een krachteloze, verstikkende en verlamde Oekraïne in hun begroting. Ze zou een steen om de nek van een verdrinkende zijn.

  Bron:
  anti-spiegel.ru
  Door: Thomas Röper

  Vertaald uit het Duits door:
  E.J. Bron
  (www.ejbron.wordpress.com)

  0 reacties :

  Een reactie posten