Weglopen uit gekozen parlement geeft geen pas

Datum:
 • vrijdag 23 september 2022
 • in
 • Categorie: , ,
 •  Menselijk is het wellicht te begrijpen dat het kabinet woensdagavond wegliep uit het debat over de Miljoenennota, maar het geeft geen pas, stelt Arendo Joustra.


  22-9-2022

  Ministers en staatssecretarissen hebben voortdurend te maken met persoonlijke bedreigingen. Die maken het geen feest om het land te dienen. Veel van dit soort bedreigingen worden aangejaagd door politici op de rechter- en linkerflank, maar ook de leider van de derde partij van het land, Geert Wilders, doet eraan mee.

  Ongekend heftige rel rond Baudet: kabinet loopt boos weg uit Tweede Kamer

  Een democratische rechtsstaat kan alleen werken als de deelnemers slechts in hun functie worden aangesproken, dat geldt voor het staatshoofd, de rechter, de wethouder, de agent op straat, de minister en ook de volksvertegenwoordiger. Het gaat niet om de persoon, maar om de functie en hoe die functie wordt vervuld.

  Met het persoonlijk maken van de politiek staat niet langer de inhoud voorop, maar antipathieën of sympathieën voor de persoon. Die aanvuren vanuit de bankjes in de Tweede Kamer leidt tot een heksenjacht op sociale media en het daadwerkelijk lastigvallen, of erger, van bestuurders en volksvertegenwoordigers op straat of in de privéomgeving.

  In dit licht is het begrijpelijk dat het je als politicus een keer te veel wordt. Dat gebeurde woensdagavond toen de ene na de andere staatssecretaris en minister wegliep uit de Tweede Kamer omdat ze niet langer naar het betoog van Thierry Baudet, fractievoorzitter van Forum voor Democratie, wilden luisteren.

  Weglopen was geen goede actie

  Baudet insinueerde dat D66-leider Sigrid Kaag, minister van Financiën, mogelijk was gerekruteerd als geheim agent, net als andere studenten die in Oxford dezelfde opleiding hadden gevolgd. Hij zei het niet letterlijk, maar dat hoeft ook niet, zijn achterban weet voldoende. Kaag is eigenlijk een geheim agent.

  Kaag wilde protesteren, maar bedacht zich, waarop de Kamervoorzitter aan Baudet vroeg zich te matigen en geen complottheorieën de wereld in te slingeren over de studie van de minister. De welbespraakte Baudet ging door met zijn zelotische betoog over hoe ‘de elite’ de wereld heeft overgenomen, waarop de bewindslieden de zaal druppelsgewijs verlieten. Kaag niet als eerste, premier Mark Rutte wel als laatste.

  Menselijk begrijpelijk, maar geen goede actie. In de eerste plaats omdat ze daarmee het verhaal van Baudet alleen maar groter maken. In de tweede plaats en principiëler, omdat de Tweede Kamer zelf de orde in de vergadering bepaalt. Het is niet aan een regering om zich daarmee te bemoeien door bijvoorbeeld weg te lopen. Het is te hopen dat dit tot de categorie ‘eens maar nooit weer’ behoort.

  Wat daarover ook in de Grondwet mag staan, het wordt een rare situatie als een bewindspersoon naar believen de vergaderzaal verlaat als het hem of haar niet aanstaat wat een volksvertegenwoordiger te melden heeft. De bewindspersoon heeft slechts te luisteren naar wat de gekozen volksvertegenwoordigers te berde brengen over zijn of haar plannen.

  Vera Bergkamp liet zich overklassen

  Het parlement heeft de orde van de vergadering uitbesteed aan zijn voorzitter. Daarmee zijn we aanbeland bij Vera Bergkamp, die vanaf haar aantreden in april 2021 bewijst niet erg trefzeker te zijn. Wat ook moeilijk is, want ze heeft te maken met twintig fracties, die ook nog eens haar speelruimte bepalen. Maar woensdag liet ze zich overklassen. Want ze trad pas op tegen Baudet, toen het kabinet was weggelopen en dat is de omgekeerde wereld. Zij bepaalt om hem eventueel het woord te ontnemen, en dat hoort ze niet te hoeven doen op instigatie van het kabinet.

  Het is niet moeilijk, nee, zelfs makkelijk, om het oneens te zijn met Baudet. Maar het weglopen van het voltallige kabinet kan niet anders worden gezien dan als een schoffering van het parlement. Want het weglopen belemmerde feitelijk de werkzaamheden van dat parlement, dat was bijeengekomen om de plannen van het kabinet voor 2023 te bespreken. En het belemmerde de voorzitter van het parlement in een eigen afweging. Even werd door het kabinet in alle emotie vergeten dat het bezig was verantwoording af te leggen in de gekozen volksvertegenwoordiging.


  ELSEVIER 22 september 2022

  2 reacties :

  Max Q zei

  Gekozen parlement ? Dat is maar gedeeltelijk waar. Het is een publiek geheim dat er tijdens de tellingen van stemmen wordt gefraudeerd en de uitslag niet is zoals hij in werkelijkheid zou zijn wanneer er eerlijk geteld zou zijn.

  Anoniem zei

  Max Q, uw bewering klopt helemaal. Ik kan uw mening onderschrijven omdat ik als teller bij de verkiezingen zelf heb meegemaakt dat er stemmen op de PVV door een vrouwelijke teller op het stapeltje van Groen Links werden gelegd. Als er meerdere van dat soort figuren rondlopen op de stembureaus dan wordt er volop gefraudeerd en het ambtenaren korps dat dan theoretisch gezien alles moeten controleren stemt tegenwoordig hoofdzakelijk D'66, PvdA of Groen Links, dus daar is ook weinig goeds van te verwachten.

  Een reactie posten