Gasbehandelingsinstallatie NAM op Oostoever in Den Helder staat in de etalage.

Datum:
 • woensdag 14 september 2022
 • in
 • Categorie: , , ,
 • Den Helder - Shell en ExxonMobil zijn begonnen met de verkoop van de kleinere olie- en gasvelden


  Casper Duin 14-9-2022


  De gasbehandelingsinstallatie op Oostoever in Den Helder staat in de etalage. Shell en ExxonMobil zijn begonnen met de verkoop van de kleinere olie- en gasvelden van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM).


  Daarmee verwachten de twee oliereuzen 1 à 1,5 miljard dollar te verdienen, blijkt uit documenten in handen van persbureau Reuters. In Den Helder komt het op de Noordzee gewonnen aardgas aan land en wordt het behandeld voordat het via het Gasunie-netwerk verspreid kan worden om de industrie van energie te voorzien en huizen te verwarmen.


  De gasbehandelingsinstallatie in Den Helder zou daarbovenop nog eens goed zijn voor 53 procent van al het aardgas dat op Nederlandse boorplatforms wordt opgediept.


  De NAM liet vorig jaar oktober al weten plannen te hebben om haar operationele structuur aan te passen. Daarbij zijn de kleine gas- en olievelden op land en op zee ondergebracht in vier nieuwe bv’s waar op termijn een nieuwe eigenaar voor kan worden gezocht. De eerste daarvan bezit de offshorevelden en infrastructuur, inclusief de gasbehandelingsinstallatie in Den Helder.


  De tweede is gevuld met de gas- en olievelden en infrastructuur in Noord- en Zuid-Holland. De derde bv telt de gasvelden en infrastructuur in Friesland, inclusief de Waddenzee. Als laatste zijn olieveld Schoonebeek en de omliggende gasvelden en infrastructuur in Oost-Nederland apart gezet.


  Lees ook: Rare gewaarwording: gasprijs torenhoog en bij de NAM wordt het gas met een enorme vlam afgefakkeld


  Lees ook: ’NAM nog lang actief in de regio’  Noordhollands Dagblad
  1 reacties :

  Dekker zei

  Privatisering van dergelijke zaken heeft nog nooit wat goeds gebracht. Privatisering was het toverwoord van de VVD. We hebben het gezien aan de zorgverzekeringen die zijn uitgedraaid op een voor de bevolking peperdure mislukking.
  Hetzelfde met de energie sector die op het ogenblik de bevolking uitkleedt en een spoor van ellende achterlaat. Van de beloofde concurrentie is helemaal niets gebleken. De zorgsector is een verdienmodel geworden met de patiënt op de 2e plaats, dus voor de bevolking heeft de VVD het heel erg slecht gedaan, voor hun rijke vriendjes des te beter.

  Een reactie posten