Prof. dr. Paul de Hert: 'We moeten nee durven zeggen en ons organiseren'

Datum:
 • zondag 7 augustus 2022
 • in
 • Categorie: ,
 • Durf nee te zeggen


  7-8-2022


  Zie Hier


  ieerd!


  Digitale COVID-certificaten, volgapps, drones, gezichtsherkenning, QR-codes en supermarkten zonder kassa’s waar al je bewegingen in de gaten worden gehouden met camera’s. Volgens dataprotectie en privacy-expert professor Paul de Hert zijn we in Europa hard op weg naar een Chinees model. ‘Maar er is ook hoop.'


  Professor Paul de Hert is als jurist helemaal thuis in met name Europese wetgeving. De afgelopen twee coronajaren volgde hij de ontwikkelingen op de voet van regels en wetten die invloed heeft op privacy en dataprotectie van mensen.


  Hij constateert dat er door politici en beleidsmakers juridisch gezien de afgelopen jaren forse stappen zijn gemaakt in de richting van een Chinees model, wat door een groot deel van het publiek wordt geaccepteerd. Door een scala aan technologische ‘innovaties’ is het implementeren van een sociaal kredietsysteem in Europa niet langer denkbeeldig, zegt hij.


  Durf nee te zeggen

  Tijdens een openhartig en diepgaand gesprek met Flavia Pasquino legt De Hert uit wat volgens hem de manier is voor mensen om deze technologische noviteiten te benaderen, die weliswaar vaak ‘het gemak’ dienen maar een grote impact hebben op de privacy en zelfbeschikking. “Het is zaak om te voorkomen dat ethiek en moraliteit het afleggen tegen de weg van de minste weerstand en het gemak, waar de hedendaagse mens zo op is gesteld. Wij, maar ook beleidsmakers, móeten ook nee durven zeggen tegen technologische innovaties.”


  De Hert geeft ook zijn visie over het baanbrekende arrest van Vavricka uit april 2021, waarbij een Europese rechter zich uitsprak over een zaak die was aangespannen door iemand uit Tsjechië die voor zijn kinderen een vaccinatieverplichting tegen polio en hepatitis aanvocht. Hoewel veel prominente juristen direct riepen dat het vonnis het invoeren van een vaccinatieverplichting rechtvaardigt, liggen de zaken toch heel anders, zo legt De Hert uit.


  Kern van het gesprek

  De Hert pleit voor meer zichtbaarheid en weerbaarheid van de 'COVID-kritische' mensen door zich organiseren in een 'levensbeschouwelijke' groep / entiteit waardoor er meer kans is op rechtsbescherming. Immers de mensen die nu recht tegenover elkaar staan gaan elkaar nooit overtuigen, zegt hij. "Ze hebben simpelweg een andere levensbeschouwing over bijvoorbeeld gezondheid, immuniteit, vrijheid, veiligheid, de bemoeienis van de staat en het aanvaarden van risico."


  Nu worden mensen die bezwaar hebben tegen vaccinatie daarvoor verketterd, maar dat zou je ook niet doen bij een christelijk en islamitische gelovige. Dat respecteer je simpelweg omdat we dit afgesproken hebben met elkaar. Zo zou dat ook moeten zijn met de groep die nu duidelijk en vanuit overtuiging anders wil samenleven met een virus.


  Deze onderwerpen, en nog veel meer, komen aan bod tijdens het ruim anderhalf uur durende gesprek tussen De Hert en Pasquino, dat boeiend is van de eerste tot de laatste minuut.

  En voor wie na het zien van het interview nog meer wil weten over de materie heeft De Hert nog een paar leestips.

  Leven en laten leven - Bert de Munck

  Polarisatie - Bart Brandsma

  De psychologie van totalitarisme - Mattias Desmet

  Artificiële intelligentie en de rechtsstaat - Reijer Passchier

  Hope in the dark - Rebecca Solnit

  Namens blckbx veel kijk- en leesplezier.

  Over stichting blckbx

  Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

  Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

  Als je deze uitzending waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

  blckbx

  0 reacties :

  Een reactie posten