BmB #233: Over de verdwenen 'schelmen', Victor Kal en het probleem met Goede mensen

Datum:
 • zondag 7 augustus 2022
 • in
 • Categorie: ,
 •   Geen bijzonder boek wat mij betreft, wel erg vermakelijk.
  7-8-2022  We gaan het naast actualiteiten weer hebben over een boek, dit keer de "Memoires van een slecht mens" van Theo Kars. Een zogenaamde 'schelmenroman'. Geen bijzonder boek wat mij betreft, wel erg vermakelijk. En interessant in het licht van het hedendaagse verlies van de 'schelm': de openlijke (!) opportunist, aartsdeugniet, bengel, avonturier -- in de kunst, maar ook in het algemeen. Deugen is zo belangrijk geworden voor de massa dat ook de 'niet-deugers' steeds meer (in hun hekel aan Deugers) hun best doen hun goedheid te tonen. Neem bijvoorbeeld de obsessie met verbinding, liefde en waarheid. Ik wil deze psychologische spiegeling kritischer gaan bekijken. Waarom willen veel 'rechtse' mensen roomser zijn de Paus? Linkser dan links? Waar is de wrijving, het verlangen te winnen en anderen slimmer af te zijn? Als vrijheid het doel is, waarom dat uitstelgedrag? Ik leg die vraag ook bij mijzelf neer. Dan de filosoof Victor Kal, die vrijdagavond een praatje hield bij het Renaissance instituut. Ik vroeg me af wat hij zegt over deze tijd en ik stuitte weer (in oudere interviews) op een hele hoop gehallucineer over het 'fascisme van de populisten' (vs. de liberale orde). Wat is toch de verleiding van slimme mensen om die makkelijke, doodlopende gedachtes tot norm te verheffen? En ik wil het, in een bruggetje daar naartoe, hebben over de boeren, die (zoals Jan Bennink treffend schreef) last hebben van hun goedheid. "Goedheid houdt zich aan de regels en slechtheid niet en daarom is het diep tragisch dat boeren goede mensen zijn". Klik op het notificatiebelletje zodat je melding krijgt als ik LIVE ga. Dit werkt blijkbaar niet altijd goed bij iedereen (YouTube is niet zo betrouwbaar), dus ik probeer voortaan zo vroeg mogelijk mijn livestreams aan te kondigen. ********************************************* Abonneer je nu op je mijn Bakkies met Bergsma. Hierin bespreek ik nieuws, achtergronden en de waan van de dag. Om een meer compleet beeld van deze tijd te creëren, de dialoog scherp te houden en de moed erin. Mijn werk als onafhankelijk mediamaker is afhankelijk van jullie donaties, die kun je doen via mijn site https://thefireonline.com/over-sietske/ of https://www.whydonate.nl/fundraising/... Dank aan iedereen die mij reeds steunt.


  Bakkie met Bergsma

  0 reacties :

  Een reactie posten