De Oekraïne-mythe brokkelt af

Datum:
 • maandag 8 augustus 2022
 • in
 • Categorie: ,
 •  ....het is niet echt gelukt om de Russische president Vladimir Poetin als “slachter”, “tiran” of zelfs als nieuwe “Hitler” te demoniseren.
  De Oekraïne-mythe brokkelt af


  (Door: Wolfgang Hübner – Vertaling: E.J. Bron)

  Als je de nieuwste peilingen kunt vertrouwen, dan voltrekt zich in de Duitse bevolking een stemmingsverandering wat betreft de Oekraïne-oorlog. Want het aantal mensen dat noch in de huidige Oekraïense leiding in Kiev de stralende verschijning van de westelijke manier van leven ziet, noch de sancties tegen Rusland en hun ingrijpende gevolgen voor Duitsland goedkeurt, neemt toe. Dat zou weliswaar nog een minderheid zijn, maar in tegenstelling tot de situatie in februari of maart geen kleine, maar een groeiende minderheid, die afhankelijk van de ontwikkeling snel een meerderheid zou kunnen worden.

  Aan de systeem-conforme massamedia is deze verandering nauwelijks te danken, wel echter aan de nog vrije informatiebronnen, het toegenomen wantrouwen in de Berlijnse regering, vooral echter aan de angst voor de materiële consequenties van de feitelijk mislukte “Poetin ruïneren”-politiek. In de afgelopen tijd komen er ook steeds meer kritische berichten en geluiden over het gebeuren in de Oekraïne evenals kritiek op de officiële Duitse politiek en haar dreigende consequenties. Hieronder de volgens mij belangrijkste impulsen voor de stemmingsverandering:

  • Het wordt steeds meer Duitsers duidelijk dat de westelijke “solidariteit” met een staat, die tot voor de oorlog hier in het land hoogstens vanwege zijn corruptie en armoede belangstelling opwekte, directe persoonlijke gevolgen heeft en pas goed nog zal hebben. Wanneer energie niet meer voordelig is, wordt het leven bovenop de inflatie extra duur op een manier die voor mensen die een laag of gewoon inkomen hebben existentie veranderend, zo niet existentie bedreigend wordt. Maar ook goed verdienende mensen en zelfs rijke kringen vrezen niet zonder reden verliezen.
  • Het aantal mensen dat een niet meer controleerbare escalatie van de controverse tussen de NAVO en de EU enerzijds en Rusland (en China) anderzijds vreest, is toegenomen. De Oekraïne-oorlog wordt steeds meer als een militair conflict tussen de VS en Rusland begrepen. Daarmee echter verdwijnt de propagandistische stralenkrans van de president-acteur Zelensky, die nu wordt waargenomen als schaakstuk van Amerikaanse machtsbelangen. Zijn vertrekkende ambassadeur in Berlijn heeft er met zijn ongehoorde uitlatingen ook veel aan bijgedragen om de Oekraïne in een kwaad daglicht te plaatsen.
  • Niet weinig burgers in de autonatie Duitsland hebben met verbazing vastgesteld hoeveel dure auto´s met een Oekraïens kenteken er inmiddels op Duitse straten rijden. En achter het stuur van deze bolides zitten vaak goed gevoede mannen van weerbare leeftijd. Dat bevordert vanzelfsprekend wantrouwen in de verhalen over bewonderenswaardig patriottisme en offervaardigheid van de Oekraïners.
  • Ondanks de allergrootste inspanningen van de Russen-hatende media, politici en propaganda is het niet echt gelukt om de Russische president Vladimir Poetin als “slachter”, “tiran” of zelfs als nieuwe “Hitler” te demoniseren. De Duitsers houden weliswaar niet van hem (waarom ook?), maar velen bewonderen een man die dichtbij het volk staat en met koele berekening, die veel meer klasse heeft dan het huidige binnenlandse politieke personeel. Ook al proberen de “Frankfurter Allgemeine Zeitung”, de “BILD”, de ARD en het ZDF Poetin in de schoenen te schuiven het liefst Duitsland te knechten, zo zijn er genoeg anderen die dat helemaal niet zo´n slechte zaak zouden vinden.
  • En tenslotte: noch de massale westelijke sancties hebben Poetin of Rusland geruïneerd, noch is Moskou geïsoleerd in de wereld. Dit besef blijft zelfs niet verborgen voor goedgelovige kijkers van de “Tagesschau” of “Heute”. Ook wil het veelvuldig bezworen militaire faillissement van de Russen in de Oekraïne maar geen waarheid worden. Veelmeer duidt bijna alles op een nederlaag van Kiev en zodoende van het Westen.

  Er zijn vast en zeker nog meer redenen waarom de Oekraïne-mythe, gecreëerd door het grootste en meest professionele propaganda-apparaat ter wereld, afbrokkelt en waarschijnlijk binnenkort instort. Maar het komt niet zozeer aan op de kwantiteit van deze redenen, maar op hun reële kwaliteit. Deze zou echter wel eens superieur kunnen zijn aan de kwaliteit van de kunstmatig gecreëerde mythe Oekraïne.

  Bron:
  pi-news.net
  Door: Wofgang Hübner

  Vertaald uit het Duits door:
  E.J. Bron
  (www.ejbron.wordpress.com)

  1 reacties :

  Anoniem zei

  Als Putin net zo hersengeamputeerd bezig was geweest als Biden was er waarschijnlijk al een nucleaire oorlog uitgebroken. De 'waarheid' over Ukraine is makkelijk te vinden voor wie het interesseert. Een voobeeld; https://rtd.rt.com/search/?q=donbass

  Een reactie posten