JA21-politicus ontkracht energiecrisis-mythe: "Het komt niet door invasie Rusland in Oekraïne"

Datum:
 • maandag 8 augustus 2022
 • in
 • Categorie: , , ,
 •  De tekorten in energieproductie komt dus door afbouwen van betrouwbare fossiel- en kernenergie en de toename van de investeringen in onbetrouwbare zon- en windenergie. 


  Bart Reijmerink 8-8-2022


  Het valt JA21-Europarlementariër Rob Roos op dat veel mensen denken dat de huidige energiecrisis is ontstaan door de Russische invasie in de Oekraïne. Echter klopt dit niet, aldus de JA21-politicus. De inval heeft zeker gevolgen gehad voor de energiecrisis, maar het is niet de oorzaak. 

  'Ik merk dat er mensen zijn die denken dat de energiecrisis door de invasie van Rusland in Oekraïne komt. Dat heeft zeker gevolgen maar de #energiecrisis begon in de zomer van 2021 toen iedereen nog van het zonnetje zat te genieten en weinig gas nodig had', schrijft Roos op Twitter.

  Volgens de politicus is juist de energietransitie verantwoordelijk voor torenhoge energieprijzen. 

  'Juist door de energietransitie met renewables heeft NL, de EU en met name Duitsland zich afhankelijk gemaakt van Russisch gas. Zon- en windenergie kan niet worden opgeslagen dus is er een volledige back-up installatie nodig obv #gas voor als het niet waait óf te hard waait. De vraag naar gas steeg in de zomer van 2021 doordat wind op zee in Europa en hydropower in Brazilië veel minder energie produceerde dan de jaren daarvoor. Zon- en windenergie is weersafhankelijk. Toch was op dezelfde hoeveelheid energieproductie gerekend. Gevolg, een tekort!'

  Mede door een warme zomer in 2021, waardoor het energieverbruik laag lag, hadden veel mensen in Europa niet door dat de Europese Unie op een groot energietekort afvoer. 

  'En terwijl iedereen in Europa in de zomer '21 in het zonnetje zat en nauwelijks gas nodig had voor verwarming was het tekort dus al aanwezig. In Europa is de winning van fossiel (betrouw en op te slaan) afgebouwd. Duitsland had intussen 11 van de 17 kerncentrales gesloten. De tekorten in energieproductie komt dus door afbouwen van betrouwbare fossiel- en kernenergie en de toename van de investeringen in onbetrouwbare zon- en windenergie. Deze energietekorten ontstonden ver voor de brute invasie van Rusland in Oekraïne.'

  Roos kaart al langer aan dat politici niet helemaal eerlijk zijn over het totale kostenplaatje dat komt bij kijken bij hernieuwbare energiebronnen.

   

  Volgens de JA21-Europarlementariër heeft Brussel zichzelf in de voet geschoten met dit beleid.

  'Poetin heeft zijn inkomsten inmiddels veilig gesteld door de energieverkoop te verschuiven van EU naar Azië. Hij draait de gaskraan naar EU landen langzaam dicht. Gevolg nog meer energietekorten in de EU. Brussel heeft zichzelf in de voet geschoten. Burgers betalen de prijs. Feit is dat de EU zichzelf afhankelijk heeft gemaakt van Rusland met de ondoordachte energietransitie op basis van zon- en wind. Het is ook de EU die sancties heeft afgekondigd die ons meer pijn doen dan Rusland. Beleid dat door onze regering is gesteund.'

   

  0 reacties :

  Een reactie posten