Tweede Kamer buigt zich over absurde keuze ministerie van VWS om berichtenverkeer niet te openbaren

Datum:
 • dinsdag 19 juli 2022
 • in
 • Categorie: , ,
 • Het ministerie van VWS zegt in een reactie te willen vasthouden aan een 'aangepaste werkwijze'.


  19-7-2022


   Hoewel de Tweede Kamer met reces is gaat men zich toch buigen over de vraag of het ministerie van Volksgezondheid (VWS) alsnog moet worden gedwongen berichtenverkeer over de Sywert-deal vrij te geven. VWS betaalt liever een dwangsom van 15.000 euro dan dat de informatie openbaar wordt gemaakt.

  Het ministerie van VWS zegt in een reactie te willen vasthouden aan een 'aangepaste werkwijze'. Zij hebben zich namelijk voorgenomen om alle stukken die te maken hebben met de coronacrisis 'gefaseerd' te verstrekken. Het gaat weliswaar om een groot aantal documenten, maar de 'Sywert-deal' is daar maar een klein (of zelfs losstaand) onderdeel van. Het klinkt dus als een flut smoes om de boel maar niet te hoeven openbaren en ex-minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge de hand boven het hoofd te houden.

  PvdA-fractieleider Attje Kuiken vindt die reactie van VWS ook nergens op slaan en heeft de griffier gevraagd om de andere leden van de Kamercommissie Volksgezondheid met spoed te benaderen via een zogeheten emailprocedure, meldt het AD. Die commissie zou dan het kabinet kunnen opdragen om het berichtenverkeer ‘direct openbaar te maken en tevens met de Tweede Kamer te delen'. Daarnaast doet Kuiken een oproep aan haar ambtsgenoten om bij het kabinet een reactie af te dwingen met dezelfde strekking.

  Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!

  Binnenkort ligt de bal dus bij de regeringspartijen van de Tweede Kamer. Eens zien wie zijn hand in het vuur wil steken voor de ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid. Eenieder die dat waagt is eigenlijk direct alle geloofwaardigheid kwijt. En ook de regeringspartijen zullen zich wel afvragen of het, met het oog op de Provinciale Statenverkiezingen voor volgend jaar, handig is om VWS te steunen. Aan de andere kant zal dit niet de eerste keer zijn dat de regeringspartijen maling hebben aan de rechtsstaat.

  DDS

  0 reacties :

  Een reactie posten