Rob de Wijk over instabiliteit binnen de EU: 'Hoeveel gedoe kan Europa aan?

Datum:
 • maandag 25 juli 2022
 • in
 • Categorie: , ,
 • Het rommelt binnen de Europese Unie en Europa: Italië is politiek instabiel en kampt met een gigantische schuldenberg, Polen en Hongarije verzetten zich al voor enige tijd tegen bepaalde EU-regelgeving en nu dreigt de EU in een conflict verzeild te raken met het Verenigd Koninkrijk. Rob de Wijk vraagt zich af hoeveel gedoe ons continent nog aankan. 


  Bart Reijmerink 25-7-2022


  Ondanks de vele pogingen van de Europese Unie om een algehele gasboycot in te voeren tegen Rusland, is dit er nooit van gekomen. Hongarije lag vanaf het begin dwars; de regering van Viktor Orbán vreesde voor de economische gevolgen van zulke sancties. 

  Daarnaast vreesde Hongarije al dat veel Europese landen te snel stopten met het gebruik van Russisch gas. Duitsland is het eerste land dat de boycot nu toch even pauzeert. Afgelopen week is er weer gas vervoerd via de Nord Stream 1 pijpleidingen om de Duitsers te voorzien van genoeg gas.

  Daarnaast kampt de Europese Unie ook met andere problemen of verdeeldheid over bepaalde onderwerpen. In Italië rommelt het politiek en ook Polen en Hongarije blijven de bewindspersonen in Brussel kopzorgen geven vanwege de conservatieve en veelal EU-kritische politieke koers.

  Daarbovenop ontwikkelt zich een nieuw politiek conflict: Brussel gaat een juridische strijd aan met het Verenigd Koninkrijk om het niet naleven het Noord-Ierlandprotocol. De gebrekkige naleving van dit protocol leidt volgens de EU tot "een verhoogd risico op smokkel van producten via Noord-Ierland".

  Geopolitiek denker Rob de Wijk vraagt zich daarom af hoeveel 'gedoe' ons continent intern nog aankan.

   

  0 reacties :

  Een reactie posten