‘Afspraak is en blijft: we gaan niet met huidige regering in gesprek’

Datum:
 • maandag 25 juli 2022
 • in
 • Categorie: , , ,
 •  In de afgelopen twee weken heeft minister-president Rutte twee melkveebedrijven bezocht.  24-7-2022


  Daar ging hij het gesprek aan met enkele boeren. Bij een deel van de boeren zijn die bezoeken/gesprekken niet in goede aarde gevallen. In hun ogen schenden ze de afspraak die gemaakt is tijdens de demonstratie in Stroe: ‘Agrarisch Nederland keert het kabinet Rutte4 de rug toe en gaat geen gesprekken aan totdat de huidige stikstofplannen van tafel zijn.’

  „Tijdens de demonstratie in Stroe hebben we met elkaar afgesproken dat we het kabinet Rutte4 de rug toekeren. We gaan geen enkel gesprek aan met Rutte c.s. Eerst moeten de stikstofplannen van minister Van der Wal van tafel. Om vervolgens mét de boeren te spreken en niet óver de boeren. Goede gesprekken met de gezamenlijke belangenbehartigers en dan komt het goed.” Dat stelt Walter Joosten, regionaal woordvoerder van Farmers Defence Force (FDF) in Zuidoost Nederland.

  „Aan deze in Stroe gemaakte afspraak dient agrarisch Nederland zich te houden. Dan is er niets aan de hand. Sommige boeren zijn echter wat naïef door het tonen van hun goede wil richting overheid. Dat roept vervolgens bepaalde reacties op. Maar in een goed onderling gesprek lossen we dat op,” weet Joosten.

  De gesprekken die Rutte voert met boeren zijn in de ogen van Walter Joosten nietszeggend en alleen maar voor de bühne. Wat hem irriteert, is dat de pers een enkele reactie op zo’n bezoek oppikt om vervolgens met berichtgeving te komen die in zijn ogen gericht is op het destabiliseren van de agrarische sector.

  Stof opwaaien

  De twee bezoeken hebben nogal wat stof doen opwaaien. Zowel bij overheden, media als boeren. Zo kopte De Limburger na het gesprek van Rutte met enkele Limburgse veehouders: ‘Komst Mark Rutte zaait tweespalt in boerenland: ‘In appgroep uitgemaakt voor NSB’er’. Daarbij verwijst de krant naar één appje van een individueel persoon die dit op Facebook zou hebben gebruikt. Volgens de FDF woordvoerder heeft deze uitspraak niet op de socialmediakanalen van FDF gestaan. „FDF distantieert zich volledig van zulk soort uitspraken.” Verder zou na het bezoek van Rutte een attribuut op een erf zijn geplaatst.

  De gemeente Leusden voelt zich gepasseerd. Als reactie op het bezoek stuurde het College van B&W van deze gemeente een brief op poten naar Den Haag. Daarin stelt het College dat het bezoek van premier Rutte voor haar als een volslagen verrassing kwam. Het College voelt zich bovendien overvallen en geschrokken van de inhoud van de startnotitie met stikstofkaart. RTL-nieuws verslaggever Fons Lambie zegt op Twitter het bizar te vinden dat premier Rutte boeren bezoekt om in gesprek te gaan over de stikstofcrisis en dat daar alleen geselecteerde media bij is uitgenodigd. Zo kon alleen de NOS filmen en vragen op camera stellen. Hij vindt dit stuitend gezien de vele onrust en onzekerheid in het hele land.

  Geschrokken

  Van de voorgenoemde kop in De Limburger is de LLTB erg geschrokken, stelt LLTB-voorzitter Léon Faassen desgevraagd. „Wij hebben die signalen niet eerder gehoord, maar schrikken ervan als dat zou gebeuren. Voor ons is dat absoluut niet acceptabel. Elk vergelijk met de oorlog gaat mank”, zegt Faassen in een reactie op het bewuste artikel in De Limburger waarin een anonieme bron stelt dat in app-groepen rondgaat dat je een NSB’er bent als je met Rutte rond de tafel gaat.

  Faassen: „Als Limburgse boeren en tuinders staan we allemaal voor hetzelfde doel en aan onderlinge verdeeldheid hebben we als sector helemaal niks.”

  0 reacties :

  Een reactie posten