Oude woningen maken plaats voor project in sociale huur

Datum:
 • donderdag 28 juli 2022
 • in
 • Categorie: , , ,

 • HOLLANDS KROON -  
  DEN OEVER  Beter Wonen wil groeien en heeft diverse plannen voor Wieringen
  Lydia Jasper 28-7-2022


  ,,Veel betrokkenen hebben aangegeven dat ze op dezelfde plek willen blijven wonen.” 


  Minimaal zeventig procent van de bewoners moet akkoord zijn. Inmiddels zitten we op zo’n 89 procent 

  Het werkgebied van Beter Wonen is weliswaar beperkt tot Wieringen, maar die omvang zegt niets over de ambities, want de woningbouwvereniging wil groeien naar minimaal 1100 woningen (nu nog 1050). Volgend jaar zomer hoopt Beter Wonen te kunnen starten met vervangende nieuwbouw aan de Laan Bloys van Treslong in Den Oever. 

  Met dit project groeit het woningbestand weliswaar niet, maar volgens directeur Maurice Dirks zet Beter Wonen op deze manier in op een mix van verschillende woningtypes en tegelijkertijd op de verduurzaming. In Den Oever worden 34 verouderde woningen uit de jaren vijftig vervangen door twintig levensloopbestendige woningen, tien eengezinswoningen en vier studio’s. Allemaal sociale huurwoningen. 

  Er ligt nog geen schutting tegen de vlakte en er is nog geen steen gelegd. Beter Wonen kiest ervoor om ruim voordat er überhaupt wat zichtbaars gebeurt de bewoners van de Laan Bloys van Treslong te betrekken bij het project. Zo werd er in juli een inloopbijeenkomst gehouden. 

  In de sporthal in Hippolytushoef werden op de vloer plattegronden van de huizen neergelegd, zodat bezoekers een beeld konden krijgen van hoe de nieuwe woningen er uit komen te zien in het plan. „Minimaal 70 procent van de bewoners moet akkoord zijn”, zegt Maurice Dirks. „Inmiddels zitten we op zo’n 89 procent.” 

  Er zijn nog wat hordes te nemen. Zo wacht Beter Wonen de resultaten af van het onderzoek naar beschermde flora en fauna op de plek. Het wordt waarschijnlijk september voor er bekend is of nestelende gierzwaluwen of vleermuizen roet in het eten kunnen gooien. 

  Daarna wacht overleg met de gemeente over de in te dienen omgevingsvergunning. Ook wil Dirks nog met omwonenden in gesprek voor de werkzaamheden starten. Er wordt niets - of in ieder geval zo weinig mogelijk - aan het toeval overgelaten. 

  Bouwgroep Dijkstra Draisma uit Bolsward maakt de woningen in de fabriek en die onderdelen worden in Den Oever in elkaar gezet. Dat zorgt niet alleen voor minder overlast in de buurt, maar ook kan de bouw sneller worden afgerond dan bij traditionele bouw. 

  Tenslotte worden de onderdelen in een ideale omgeving gefabriceerd. Geen weersomstandigheden zoals kou of regen die voor oponthoud zorgen. „Wel zal er transport zijn.” 

  De bouw van de 34 woningen gaat waarschijnlijk in fases gebeuren, zodat niet de hele straat meteen vervangende woonruimte nodig heeft. Daarvoor worden veelal vrijkomende huurwoningen van Beter Wonen gebruikt. In deze krappe markt kan dat nog wel eens een dingetje zijn. 

  Vergoeding verhuiskosten 

  „We vragen aan bewoners wat ze willen. Voor sommigen is dit een kans om met voorrang door te stromen naar een andere huurwoning of misschien wel een koopwoning, mede door de verhuiskostenvergoeding die beschikbaar wordt gesteld. Maar veel betrokkenen hebben aangegeven dat ze op dezelfde plek willen blijven wonen.” 

  Er zijn drie woningtypes in het plan. Namelijk levensloopbestendige woningen met één bouwlaag en een kapverdieping waar slaap- en badkamer beneden worden gerealiseerd. De eengezinswoningen hebben een mansardedak, dus een ’gebroken kapje’ in het dak. Het is overigens de eerste keer dat Beter Wonen zogenoemde studio’s voor één- tot tweepersoonshuishoudens neerzet. 

  Deze komen in een blokje met de voordeuren naar de Gasthuisweg. Alle woningen krijgen een roodbruine baksteen en een bruine plint. De kozijnen worden wit en het dak hebben antracietkleurige dakpannen. 

  Zomer 2024 

  Het is de bedoeling dat de eerste bewoners rond de zomer van 2024 terug kunnen naar hun stek aan de Laan Bloys van Treslong. 

  Wat betreft het vergroten van het aantal woningen in het bestand hoopt Beter Wonen op diverse vrijkomende schoollocaties te kunnen bouwen. 

  Op de plek van de Henricusschool (Butterhoek) zou plek zijn voor vijftien tot zeventien woningen, wat ook opgaat voor de plek van de voormalige Marskeschool (Irisstraat). 

  Er is een inbreilocatie aan de Slingerweg (vijf woningen) die tijdens de realisatie van Hof van Wieringen en Ulkediep werd gebruikt als opslagplek voor bouwmaterialen. Verder is het de bedoeling dat in De Kule in Den Oever nog eens twaalf woningen gebouwd gaan worden. 

  Aanvullend heeft Beter Wonen plannen voor de realisatie van verplaatsbare woningen voor kleinere huishoudens. „Hiervoor hebben we meerdere kleinschalige locaties in beeld die nog onderwerp van gesprek zijn met de gemeente”, aldus Dirks. 

  Miniwijkje 

  Een van die locaties is de Irisstraat in Hippolytushoef waar nu nog Kinderopvang Hollands Kroon zit. Dan zou ruimte ontstaan voor een miniwijkje met twaalf tot vijftien flexwoningen van elk veertig vierkante meter. Dirks praat liever niet over tiny houses, vanwege het beeld van verrommeling dat bij sommigen wellicht ontstaat. 

  In Hippolytushoef zou het gaan om huizen met hetzelfde ontwerp die vijftien tot twintig jaar mogen staan. 

  ______________________________________________________

  Peiling 

  Beter Wonen peilt geregeld bij huurders of zij geïnteresseerd zijn in aankoop van hun woning, zoals onder andere bij de Van Hengelstraat in Hippolytushoef en de Waddenstraat in Den Oever. 

  Maurice Dirks: „We willen graag een steentje bijdragen aan het vergroten van de slaagkansen van met name lokale koopstarters. De peiling gebruiken we om zicht te krijgen op de behoefte onder de bestaande huurders om de betreffende woning te kopen of om bij voorrang te verhuizen naar een andere passende huurwoning. Voor het einde van dit jaar besluiten we of en zo ja welke woningen daarvoor in aanmerking komen.” 

  ,,En als we daartoe besluiten, dan willen we ongeveer hetzelfde aantal woningen compenseren met aanvullende nieuwbouw.”

  ____________________________________________________

  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten