-Paul Cliteur- D66'ers als de soennieten van de polder

Datum:
 • woensdag 15 juni 2022
 • in
 • Categorie: ,
 • D66ers zijn eigenlijk de soennieten van de polder.


  15-6-2022


  In de rel die nu in het Verenigd Koninkrijk is uitgebroken over de film The Lady of Heaven is één punt in het bijzonder van belang: het gaat nu om een inter-islamitisch conflict. Een conflict tussen soennieten en sjiieten over wie “desinformatie” verspreidt over de vroege geschiedenis van de islam, zoals Patrick van IJzendoorn uitlegt in De Volkskrant in “Britse bioscopen bestormd door soennieten uit boosheid over Fatima-film”.

  Dus de soennieten (de overgrote meerderheid van de moslims) willen het voor de sjiieten (de minderheid) onmogelijk maken om hun visie in een film neer te leggen en aan het publiek te tonen. Zij zeggen niet: “We maken wel een eigen film”. Of: “hierover gaan we in discussie”. Of: “Wij kopen geen kaartje voor jullie film”. Nee, ze zeggen: “Wij, soennieten, denken hierover anders dan jullie, sjiieten, dus we gaan proberen jullie film te cancelen, weg te krijgen, onzichtbaar te maken”.

  Met hun acties zijn de soennieten succesvol gebleken. Immers omdat de veiligheid van bezoekers en bioscooppersoneel niet langer gegarandeerd kon worden, besloot bioscoopketen Cineworld de film uit de roulatie te halen.

  Hoe gaat het met de interreligieuze stammentwisten in de polder? Zijn wij hier toleranter dan de soennieten in hun pogingen The Lady of Heaven gecanceld te krijgen? Gunnen wij hier mensen hun eigen visies op de wereld, op de geschiedenis, op het leven?

  Nou, daar valt nog wel iets over te zeggen. Onlangs heeft Margo Smit, de onafhankelijk journalistiek ombudsman van de publieke omroepen, de aanval geopend op Ongehoord Nieuws van Ongehoord Nederland. “In publicaties van omroep Ongehoord Nederland van de afgelopen maanden is de Journalistieke Code van de NPO op diverse punten geschonden”, schrijft de ombudsman op zijn/haar/of alles er tussenin website. “Het gaat dan onder meer om schending van de code op het punt van betrouwbaarheid en daardoor het passief en actief bijdragen aan verspreiding van aantoonbaar onjuiste informatie.”

  Dit is de soennitische visie. Er is een minderheid die verspreidt “aantoonbaar onjuiste informatie”. Ernstig! In het geval van The Lady of Heaven over de jongste dochter van de profeet. Als je nu érgens geen aantoonbaar onjuiste informatie over kan velen dan is het toch wel over de jongste dochter van de profeet! De overheden moeten dus ingrijpen. De eenheid in de stam moet worden herbevestigd. Weg met de dissidenten. Weg met “de vele visies” op wat rond Fatima is gebeurd.

  De vraag is natuurlijk waar zich de meeste intolerantie ophoopt in de Nederlandse samenleving? Maurice, kan je daar niet eens een onderzoekje naar doen? Dus:

  Vraag 1 Vindt u dat ON moet worden aangepakt?

  Vraag 2 Zo ja, op welke partij stemt u?

  Ik heb zo’n vermoeden, maar ok, zolang De Hond het nog niet heeft aangetoond is het een vooroordeel, dat de meeste ON-haters bij D66 zitten. D66ers zijn eigenlijk de soennieten van de polder.

  Paul Cliteur is redacteur en schrijver van The Fall and Rise of Blasphemy Law (2016): https://ap.lc/Q6Q5y

  Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

  DDS   0 reacties :

  Een reactie posten