Gazprom stopt gastransporten naar Europa via kritieke pijpleiding nadat EU weigert in roebels te betalen

Datum:
 • zondag 3 april 2022
 • in
 • Categorie: , ,
 •  In plaats van naar Duitsland en de EU te stromen, begonnen vrijdag en zaterdag gasleveranties van de Yamal-Europe pijpleiding in de tegenovergestelde richting te stromen.


  3-4-2022


  Nadat de Europese landen gisteren het meeste gas in maanden uit Russische bron hadden geïmporteerd, en hun voorraden probeerden aan te vullen toen de deadline van de Russische president Vladimir Poetin om voor het gas in roebels te betalen (of te worden afgesloten) kwam en gingis de Russische gasgigant Gazprom officieel gestopt met alle leveringen aan Europa via de Yamal-Europe pijpleiding, een kritieke ader voor de Europese energievoorziening, bericht Zerohedge.com.

  In plaats van naar Duitsland en de EU te stromen, zijn de gasleveringen op vrijdag en zaterdag in omgekeerde richting begonnen te stromen, volgens Gascade, de netwerkbeheerder.

  In de afgelopen maanden heeft de EU de invoer van LNG uit de VS al opgevoerd

  …en ondanks de belofte van president Biden om de export naar de EU op te voeren (hoewel hij stipuleerde dat niet al deze extra capaciteit uit de VS zou komen), hebben onderzoekers van Goldman Sachs al aangetoond dat de Amerikaanse export van LNG al aan zijn capaciteit zit.

  Een ander probleem voor het van pijpleidingen afhankelijke Europa: het continent beschikt momenteel niet over de infrastructuur om de invoer van LNG, dat zorgvuldig verwerkt en “geherassembleerd” moet worden voordat het aan nutsbedrijven en andere energiedistributeurs kan worden gedistribueerd, snel op te voeren.

  Onderstaande kaart illustreert de mate van afhankelijkheid die verschillende Europese economieën hebben van Rusland.

  Maar het zijn niet alleen de Duitsers die het nu zonder Russische gasleveranties moeten stellen. Het Britse energieconcern Shell wordt van Russische leveranties afgesneden als reactie op de economische sancties van het Verenigd Koninkrijk tegen Rusland, zei Dmitry Peskov, de perschef van de Russische president Vladimir Poetin.

  “Londen wil de leider zijn van alles wat anti-Russisch is. Het wil zelfs Washington voor zijn! Dit is de prijs!” aldus Peskov.

  Tot nu toe is het VK het enige land dat sancties heeft opgelegd aan de Russische Gazprombank, via welke betalingen voor Russisch aardgas worden gedaan. De maatregel ontzegt Groot-Brittannië effectief de mogelijkheid om voor de grondstof te betalen, en heeft Gazprom gedwongen weg te lopen van de verkoop- en handelstak. Overeenkomstig Poetins decreet dat voor Russisch gas in roebels moet worden betaald, heeft Gazprom voor zijn klanten rekeningen in vreemde valuta geopend, waar hun valuta op de beurs van Moskou in roebels kunnen worden omgezet.

  Nu Poetin de druk opvoert, staan de Europese landen voor een moeilijke keuze: of zij spelen het spel mee en laten de wereld zien dat hun pogingen om zich van hun afhankelijkheid van Russische energie te bevrijden grotendeels vergeefs zijn geweest. Of zij kunnen een “catastrofale” economische crisis tegemoet zien wanneer de energieprijzen de pan uit rijzen, wat leidt tot rantsoenering, stroomuitval en andere maatregelen die de oliecrisis in de jaren zeventig op kinderspel zullen doen lijken.


  Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

  OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER


  0 reacties :

  Een reactie posten