Deense Oekraïneganger onthult: ‘Russische krijgsgevangenen worden geëxecuteerd in Oekraïne’

Datum:
 • vrijdag 8 april 2022
 • in
 • Categorie:
 • Hij maakt deel uit van het Oekraïense leger.


  Robin de Boer 9-4-2022 


  Luister naar dit artikel
  NineForNews.nl
  00:00 / 01:49

  Volgens een Deense militair in Oekraïne doodt het Oekraïense leger gevangengenomen Russen, wat in strijd is met het oorlogsrecht. De militair, Jonas, is afgereisd naar Oekraïne en heeft zich daar aangesloten bij het leger.

  “Er worden mensen vermoord,” zei Jonas tegen de Deense zender TV 2, die heeft bevestigd dat hij in Oekraïne is en deel uitmaakt van het Oekraïense leger.

  De militair zei dat hij met een aantal gevangengenomen Russische soldaten heeft gesproken toen ze nog leefden. Zo sprak hij met een amper 18-jarige Rus die zei dat hij in Rusland werkzaam was als computerprogrammeur. “De volgende ochtend werd hij begraven,” zei Jonas.

  Afslachten als varkens

  TV 2 wijst erop dat het Commando speciale operaties van de Oekraïense krijgsmacht begin maart liet weten dat zij niet langer genade zou tonen, maar iedereen die bijdraagt aan het bombarderen van burgers zou ‘afslachten als varkens’.

  Krijgsgevangenen zijn officieel beschermde personen. Het is niet toegestaan om executies uit te voeren zonder proces. Een krijgsgevangene kan in principe voor de rechter worden gebracht en ter dood worden veroordeeld, maar de doodstraf is in vrijwel alle Europese landen afgeschaft.

  Op het moment dat soldaten de wapens hebben neergelegd en gevangen zijn genomen, moeten ze volgens het internationaal recht worden gespaard.

  Geverifieerd

  Eerder publiceerden de Oekraïners foto’s van Russische krijgsgevangenen, wat ook in strijd is met het oorlogsrecht. Eind vorige maand zorgde een filmpje waarin Russische soldaten door Oekraïense troepen in hun knieën worden geschoten voor opschudding.

  Er circuleren ook beelden waarop Russische soldaten door het hoofd worden geschoten nadat ze gevangen zijn genomen. De beelden zijn geverifieerd door de New York Times.  0 reacties :

  Een reactie posten