Zoekactie schuren buitengebied leidt tot vondst ’drugsspullen’ en milieudelicten: antwoord toenemende drugscriminaliteit platteland

Datum:
 • vrijdag 18 maart 2022
 • in
 • Categorie: , ,
 • MIDDENMEER -  Tijdens een zoeking in buitengebieden van de gemeenten Hollands Kroon en Koggenland zijn op 15 maart diverse (milieu)delicten geconstateerd.


  Lars van der Bel 18-3-2022


  Zo werd er in een niet nader te noemen loods verschillende materialen aangetroffen waarmee drugs geproduceerd kan worden. In Middenmeer was op een terrein aan de Industrieweg sprake van meerdere milieuovertredingen.

  In een verklaring laten de gemeenten Hollands Kroon en Koggenland weten dat de spullen voor het produceren van drugs in beslag zijn genomen maar dat zij verder niets te kunnen melden nu de zaak bij de politie ligt en onderzocht wordt waar de spullen vandaan komen.

  Wel laten zij weten dat er in Middenmeer een zeecontainer werd aangetroffen met 1000 liter afgewerkte olie en dat dit op een onveilige manier zonder lekbak of bodembescherming was opgeslagen in de buurt van oppervlaktewater. Ook stonden er teveel gasflessen opgeslagen. De eigenaar van het terrein aan de Industrieweg heeft twee weken de tijd gekregen om de spullen ergens in te leveren of om het zo in te richten dat er geen meer sprake meer is van een onveilige situatie.

  Crimineel

  De zoekactie is een initiatief van de betrokken gemeenten, politie, de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord en de Douane, en heeft als doel de buitengebieden schoon maar ook veilig te houden. Vanuit de lokale overheden is het een antwoord op de toenemende drugscriminaliteit op het platteland. Als onderdeel van het programma ’Veilig Buitengebied’ zijn zoekacties erop gericht om criminelen op het spoor te komen die afgelegen loodsen en schuren graag gebruiken voor het produceren van drugs.

  Daarnaast is het programma bedoeld om mensen te helpen bij het tijdig herkennen van signalen van drugsproductie en om bewustzijn te creëren bij verhuurders van schuren of loodsen. Vaak zijn zij niet op de hoogte dat drugsproductie door een huurder ook voor hen ingrijpende financiële en strafrechtelijke gevolgen kunnen hebben.

  In Hollands Kroon was het de derde gezamenlijke preventieve controle in het buitengebied. Op 9 november 2021 en op 8 maart 2022 werden eerder al verschillende schuren en loodsen bezocht. Bij de eerste preventieve controle werd direct een hennepkwekerij aan de Schorweg in Breezand aangetroffen met zo’n 150 planten.

  In de gemeente Koggenland was op 23 november 2021 ook al een controle bij gebouwen in het buitengebied. Daar werden toen geen bijzonderheden aangetroffen.

  Noordhollands Dagblad


  1 reacties :

  Anoniem zei

  Schimmige schuren.

  Zo worden de schuren genoemd op briefpapier van Hollands Kroon.

  Een reactie posten