Wieringermeer, wat is er van geworden

Datum:
 • zondag 13 maart 2022
 • in
 • Categorie: ,

 • Hollands Kroon
  CDA en VVD zijn grotendeels verantwoordelijk voor wat achter ons ligt, maar Senioren Hollands Kroon kan er ook wat van.
  5-3-2022


  Wieringermeer, wat is er van geworden


  Als geboren en getogen Wieringermeerder wil ik, hoewel er veel ernstiger problemen in de wereld spelen momenteel, toch wat kwijt over de veranderingen in de Wieringermeer. 

  Begonnen met de opkomst van Agriport, boeren uitgekocht en kassen met hun lichtuitstoot ervoor in de plaats gekomen. De eerste arbeidsmigranten werden vaak op schandelijke wijze gehuisvest. 
  Daarnaast zo’n 670 miljoen euro subsidie voor Vattenfall. De bouw van tachtig enorme turbines en met de zeer misleidende term: goed voor 370.000 huishoudens. Naar later bleek echter goed voor Microsoft en Google, die de stroom voor een fractie van de prijs die de inwoners betalen afnemen. 

  Daarna de datacenters, prachtig dat deze hun restwarmte aan de kassen gingen leveren, maar helaas de warmte gaat de lucht in. Wethouder Meskers bleek zeer onder de indruk van Agriport, daar zette hij zich op alle mogelijke manieren voor in. 

  Arbeidsmigranten 

  Ook de situatie van de arbeidsmigranten vereiste terecht een beter beleid. Deze mensen dienden ook knap gehuisvest worden. De aantallen namen zodanig toe, dat de inwoners in de dorpen in de polder zich af en toe in eigen omgeving wat vervreemd voelden. Mede omdat er door veroudering en sloop grote gaten in de dorpen ontstonden met panden die verpauperden en waar zeer lange tijd niets aan werd gedaan. En daardoor tevens de eigen jeugd kwijtraakte, omdat er geen huizen waren. Het leek wel of de andere zaken onder regie van Meskers een veel groter belang hadden. De band met Agriport werd zelfs zo nauw, dat de gemeente Hollands Kroon de opbrengst van haar grond op de Robbenplaat met Agriport ging delen, volgens een bepaalde wederzijdse constructie. 

  Nadat een Nederlandse vrachtwagenchauffeur en zijn gezin in 2019 onder dwang van de Schelphorst werden verwijderd door de gemeente, omdat ze niet op een bedrijventerrein mochten wonen, kwam tegelijkertijd het bericht dat projectontwikkelaar De Leeuw uit Anna Paulowna slechts een paar honderd meter verderop maar liefst 1200 mensen wilde huisvesten. 

  Schijn 

  Het college reageerde opeens wel enthousiast. En opeens in oktober 2021 een presentatie, het afgeslankte plan van De Leeuw betreffende een pand met 410 arbeidsmigranten (inmiddels tweehonderd), waarbij de schijn werd gewekt dat alles al zo goed als rond was. Een principeverzoek voor nog eens vierhonderd arbeidsmigranten aan het Wagenpad Middenmeer en daarbij dan ook nog eens 169 arbeidsmigranten aan de Industrieweg in Middenmeer en een uitbreiding van de Stek in Wieringerwerf met 78 plaatsen. Kassa voor de project- en arbeidsbemiddelaars natuurlijk, er wordt veel geld aan deze mensen verdiend. 

  Uit een rapport, op verzoek van de provincie gemaakt, blijkt dat de gemeente Hollands Kroon vooral in de Wieringermeer nu al meer arbeidsmigranten huisvest dan de andere drie Noordkopgemeentes samen: Den Helder, Texel, en Schagen. Ook is het volgens datzelfde rapport allang niet meer zo dat deze mensen dicht bij hun werk worden gehuisvest. De A7 ligt dichtbij en de grond is hier niet duur. Merkwaardig dat er nauwelijks kassen bij zijn gekomen en er wel weer heel veel arbeidsmigranten gehuisvest dienen te worden in de polder. 

  Verspreiding 

  Kortom, de wethouder weer in gesprek met tegenstanders en had al laten vallen bij de geschrokken omwonenden dat hij door de raad werd aangestuurd en dus deze ook wel even zover zou krijgen om afwijkingen in de beleidsregels te accepteren. Je vraagt je af als Wieringermeerder waarom dat allemaal hier moet gebeuren. Ik heb er echt begrip voor dat arbeidsmigranten nodig zijn, maar zorg dan wel voor een goede verspreiding over heel de provincie. 

  Deze verkiezingstijd, waarin we vooral de laatste maanden opvallend veel berichten krijgen over hoe mooi Wieringerwerf en Middenmeer gaan worden in 2025 en 2026. Kennelijk hebben VVD, CDA, SHK en D66 heel goed in de gaten dat ze het bij een groot deel van de inwoners van de Wieringermeer behoorlijk verbruid hebben. CDA en VVD zijn grotendeels verantwoordelijk voor wat achter ons ligt, maar Senioren Hollands Kroon kan er ook wat van. Grootscheeps plan presenteren ten zuiden van Middenmeer voor een mooi park ter afscherming van Agriport, vervolgens daardoor ja kunnen zeggen tegen datacenter. Maar het datacenter komt er en het park niet. Misschien toch beter dat deze senioren de jeugd de ruimte gaan geven om zelf hun eigen toekomst in te vullen en een stapje terug gaan doen. De Wieringermeer heeft meer dan genoeg bijgedragen aan de economie in Hollands Kroon en Noord-Holland. 

  Wel wil ik hieraan toevoegen dat ik respect heb voor de zeer terechte steun aan de Oekra├»ense arbeidsmigranten door sommige arbeidsbemiddelaars. In deze trieste periode, zoals ik al schreef, zijn er veel erger zaken gaande in deze periode. 

   Arie Blokker 
  ______________________

  Afvalputje 

  De Wieringermeer wordt 
  door sommigen het 
  afvalputje van Noord-
  Holland genoemd. 
  Voor ontwikkelingen 
  die elders niet van de 
  grond komen, wordt al 
  snel naar de Wieringermeer 
  gekeken. Anderen zien 
  dit vooral als kansen en 
  de vooruitgang. 
  _______________________


  gastschrijver

  Noordhollands Dagblad


  0 reacties :

  Een reactie posten