Pfizer beschuldigd van ‘pandemische woekerwinsten’ nu winst verdubbel

Datum:
 • woensdag 9 februari 2022
 • in
 • Categorie: , ,
 • In 2021 was de jaarwinst van Pfizer meer dan het dubbele van die in 2020. 

     Geplaatst op  door E.J. Bron

  (Vertaling: “Carver”)

  In 2021 was de jaarwinst van Pfizer meer dan het dubbele van die in 2020. Het bedrijf haalde in 2020 $ 22 miljard winst binnen. De verkoop van vaccins was goed voor $ 36,8 miljard van de $ 81,3 miljard aan jaaromzet. “Het jaar 2021 was een keerpunt voor Pfizer”, zei CEO Albert Bourla in een verklaring. “Onze successen in het leiden van de strijd tegen Covid-19 hebben niet alleen een positief verschil gemaakt in de wereld; ik geloof dat ze ons bedrijf voor altijd fundamenteel hebben veranderd.”

  Echter, deze mega-verkopen leidden tot beschuldigingen van “pandemisch winstbejag” van campagnevoerders. De omzet van Pfizer van $ 81 miljard is meer dan het bruto nationaal product van de meeste landen, volgens Global Justice Now, dat het bedrijf beschuldigt van “het oplichten van publieke volksgezondheidssystemen”.

  Wereldwijd hebben de vaccins van Pfizer, de Amerikaanse rivaal Moderna en het Britse AstraZeneca miljoenen levens gered. Farmaceutische bedrijven zijn echter beschuldigd van het niet delen van hun vaccin-recepten, waardoor medicijnfabrikanten in armere landen goedkopere versies van hun producten zouden kunnen produceren.

  Global Justice Now wees erop dat BioNTech het Covid-19-vaccin van Pfizer heeft uitgevonden, dat werd gefinancierd door een lening van € 100 miljoen (£ 84 miljoen) van de Europese Investeringsbank en een Duitse overheidssubsidie van € 375 miljoen.

  Volgens Tim Bierley, een farmaceutische campagnevoerder voor de groep, hadden mRNA-vaccins een revolutie moeten teweegbrengen in de wereldwijde Covid-respons, maar Pfizer houdt deze essentiële medische innovatie achter voor de wereld en licht publieke volksgezondheidssystemen op voor een “oogverblindend verschil tussen kosten en winsten”

  Terwijl Pfizer meer dan een verdubbeling van de jaarlijkse winst rapporteerde door flinke vaccin-verkopen, heeft het gigantische farmaceutische bedrijf ook meer dan $ 50 miljard aan verkopen voorspeld voor Covid-19-vaccins tegen 2022.

  Pfizer, dat samen met BioNTech goedkeuring kreeg voor het eerste vaccin om het dodelijke virus te bestrijden, ziet in 2022 iets lagere inkomsten uit het vaccin in vergelijking met het voorgaande jaar, maar een enorme groei van zijn Covid-19-pil Paxlovid.

  De resultaten zijn het laatste bewijs van hoe het corona-virus Pfizer heeft getransformeerd. Het voorspelde een jaar geleden slechts $ 15 miljard aan vaccin-verkopen voor Covid-19, maar verkocht uiteindelijk meer dan het dubbele van dat bedrag…

  Bron:
  wiones.com

  Vertaald uit het Engels door:
  Carver”
  (voor www.ejbron.wordpress.com)

  0 reacties :

  Een reactie posten