Topambtenaar vertrekt: ‘Hoe kabinet als stoomwals onze democratie uit lijkt te hollen baart mij grote zorgen’

Datum:
 • zaterdag 4 december 2021
 • in
 • Categorie:
 • In anderhalf jaar is het percentage Nederlanders dat veel vertrouwen heeft in de overheid drastisch gedaald. Van 70 procent in april vorig jaar tot minder dan 30 procent in september dit jaar, blijkt uit onderzoek van een aantal universiteiten en gemeenten.

  3 december 2021 


  De kritiek op het gevoerde beleid zwelt aan, ook vanuit overheidskringen. Voor topambtenaar Astrid Raaphorst is de maat vol. Zij heeft besloten om na 28 jaar – met pijn in het hart – te vertrekken bij de overheid. In een verklaring die ze op persoonlijke titel op LinkedIn heeft gepubliceerd, licht ze haar besluit toe.

  Kan toch de oplossing niet zijn?

  Ze zegt zich in de afgelopen anderhalf jaar in steeds hogere mate te hebben verbaasd over de getroffen coronamaatregelen. “Ik ben ervan overtuigd dat inmiddels de brede schade die de maatregelen veroorzaken (veel) groter is dan het leed dat ze hebben voorkomen. Van geen van de ingrijpende maatregelen is vastgesteld dat ze effectief zijn geweest,” schrijft Raaphorst, directeur Kernprocessen NL en Juridische Zaken bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

  De topambtenaar voegt toe dat het virus voor verreweg het grootste deel van de bevolking niet gevaarlijk is en dat de vaccins uitgewerkt raken. “Het tot vaccinatie dwingen en door blijven vaccineren van gezonde mensen kan hiervoor toch de oplossing niet zijn? Om over kinderen maar helemaal niet te spreken.”

  Ethisch niet te verantwoorden

  Ik betreur het zeer dat er de afgelopen periode is geïnvesteerd in extra boa’s en QR-controleurs, in plaats van in de zorg, zegt ze. “Hoe een demissionair kabinet in deze situatie als een stoomwals onze democratie en rechtsstaat uit lijkt te hollen baart mij grote zorgen.”

  Het met 2/3G buiten de maatschappij sluiten van QR-loze Nederlanders op basis van vaccinatiestatus vindt ze niet ethisch te verantwoorden. “Het leidt tot sociale en maatschappelijke schade die niet te overzien is,” zegt de topambtenaar.  1 reacties :

  Anoniem zei

  Het zal de VVD en D'66 een zorg zijn met ISIS terroristen in hun fracties.
  Gaat prima met de vaderlandse politiek met VVD en D'66 aan kop, veel gekker kan het6 allemaal niet al moet je tegenwoordig nergens meer verbaasd over zijn.

  Een reactie posten