Holocaust-overlevende (97) smeekt: ‘Word wakker, alsjeblieft! Stap voor stap verliezen we onze vrijheden’

Datum:
 • zaterdag 4 december 2021
 • in
 • Categorie:
 • Nick Hope (97) is een Holocaust-overlevende. Hij werd opgesloten in naziconcentratiekamp Dachau. “Wanneer ik het Oostenrijkse nieuws zie, zie ik daar de geest van Hitler, van macht, opkomen,” zegt hij in een videoboodschap.


  4-12-2021


  Hij zegt te vrezen dat dit ook overwaait naar de Verenigde Staten, waar hij nu woont. “Want stap voor stap verliezen we onze vrijheden. Word wakker, alsjeblieft!” smeekt Hope.

  Hoop

  Enkele jaren geleden ontmoette hij zijn Amerikaanse bevrijder na 73 jaar. In het kamp was Hope slechts een nummer. Hij droeg een nummerplaatje en moest in een fabriek werken.

  “Ik zag eruit als een skelet. Ik woog 36 kilo. Maar ik had hoop. Ik had hoop in mijn hart,” zei hij tegen zender ABC7. Zo’n 30.000 gevangenen sneuvelden in Dachau, maar Hope, die in 1924 als Nikolai Tsjoprenko werd geboren in Oekraïne, werd gered door Amerikaanse soldaten.

  Niet nog een keer

  Henry Stuehmeyer was één van de soldaten die het kamp op 29 april 1945 hielp bevrijden. Hij praat niet graag over die dag. “Het was overweldigend. Ik zou zoiets niet nog een keer kunnen doorstaan.”  1 reacties :

  Anoniem zei

  Hoe treurig is het als je op die leeftijd van je welverdiende rust geniet en je genoodzaakt voelt een waarschuwende boodschap de wereld in te moeten sturen. Hoe hebben wij het dan gedaan? Wat laten we nog allemaal met ons doen? Groeten marco

  Een reactie posten