CDA-staatssecretaris Keijzer krijgt ontslag na uitspraken coronatoegangsbewijs

Datum:
 • zaterdag 25 september 2021
 • in
 • Categorie: ,
 •  Demissionair staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken (CDA) wordt door demissionair premier Rutte ontslagen vanwege haar uitspraken over het coronatoegangsbewijs. Keijzer uitte vanochtend in De Telegraaf grote twijfels over het toegangsbewijs, op de dag dat dat voor het eerst moet worden gehandhaafd.


  25-9-2021

  In een verklaring laat Rutte weten dat hij dat heeft besloten, met instemming van de minister van Economische Zaken en Klimaat, en na overleg met de drie viceminister-presidenten. "De genoemde staatssecretaris wordt voorgedragen voor ontslag met onmiddellijke ingang. De werkzaamheden worden overgenomen door de minister van Economische Zaken en Klimaat, Stef Blok."

  Verder zegt hij: "De uitspraken van de staatssecretaris van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat , Mona Keijzer, gedaan in het interview van De Telegraaf van vandaag, verdragen zich niet met besluiten die de ministerraad recentelijk heeft genomen, en die van belangrijke en zwaarwegende aard zijn."

  Uitspraken Keijzer

  In de krant zei Keijzer: "Je ziet dat het steeds moeilijker uit te leggen is waarom die pas op de ene plek wel nodig is en op de andere plek niet." En: "Dan denk ik: ja jongens, gaan we nou door op deze weg of gaan we het anders organiseren?"

  Binnen haar partij het CDA ontstond meteen grote onvrede over haar uitspraken. Die staan haaks op het kabinetsbeleid van onder anderen haar partijgenoten De Jonge van Volksgezondheid en Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Het kabinet wordt geacht met een mond te spreken en eenheid van beleid uit te dragen.

  Omdat Keijzer zich daar niet aan heeft gehouden werd haar positie onhoudbaar.

  Het is niet de eerste keer dat Keijzer tegen de stroom ingaat. In november 2020 zei Keijzer in het televisieprogramma Op1 dat corona-deskundigen niet te pessimistisch moesten zijn over het vieren van Kerst dat jaar omdat oudere en kwetsbare mensen, zoals haar moeder, daar angstig van werden.

  In december 2020 kwamen vanuit het ministerie van Keijzer signalen dat winkels als Hema, Wibra en Action toch onder voorwaarden open konden, terwijl het kabinet een 'harde lockdown' voor winkels met niet-essentiële producten had aangekondigd.

  In maart 2021 moest het kabinet zich laten testen omdat Keijzer corona had en bij een ministerraad was geweest. Ze had weinig klachten zei ze zelf. "Geen zorgen; ik voel mij goed."

  Lid van het formatieteam

  In oktober 2017 trad Keijzer als staatssecretaris Economische Zaken en Klimaat toe tot het kabinet-Rutte III. Als lid van het formatieteam van het CDA was Keijzer nauw betrokken bij de vorming van het kabinet.

  Zij zit sinds 2012 namens het CDA in de Tweede Kamer. Ook nu maakt zij deel uit van de fractie. Daarvoor was ze afwisselend gemeenteraadslid en wethouder in de Noord-Hollandse gemeenten Purmerend en in Waterland. Ze hield zich toen bezig met onder andere ruimtelijke ordening, milieu en (jeugd)zorg. In de Tweede Kamer was ze woordvoerder op het gebied van curatieve zorg, asiel en integratie.

  Keijzer heeft niet altijd in de politiek gezeten. Na haar studies rechten en bestuurskunde in Amsterdam werkte ze als advocaat en mediator.

  Lijsttrekkersverkiezingen

  Keijzer deed twee keer mee aan de lijsttrekkersverkiezing voor haar partij. In 2012 verloor ze toen van Sybrand van Haersma Buma. In 2020 viel zij in de eerste ronde af. De tweede ronde ging tussen Omtzigt en vicepremier De Jonge, die toen nipt won.

  Zij steunde toen kandidaat Pieter Omtzigt die opheldering wilde van het partijbestuur over het verloop van de lijsttrekkersverkiezing. "Als er op een gegeven moment vraagtekens bij te zetten zijn, moet je dat goed uitzoeken om de discussie te beëindigen", zei ze.

  Over haar toekomst als Kamerlid is nog niets bekend.

  2 reacties :

  Verontruste zei

  Wat een godvergeten hufters in de politiek. Van rutte was zoiets te verwachten, maar haar partijleden... Het democratische was er al uit, nu het christelijke, blijft de a voor asosialen.

  Anoniem zei

  Wie nu nog van mening is dat we in een democratie leven heeft acuut psychiatrische hulp nodig.
  Rutte, de Jonge, Grapperhaus en die andere clowns zou prima passen in een communistische dictatuur, zover zijn we inmiddels in Nederland.

  Een reactie posten