Verzet in ’t Veld tegen aanleg van nieuw elektriciteitsnet. Liander hekelt vertragingstactiek die bedrijf ’36.000 euro per dag kost’

Datum:
 • donderdag 5 augustus 2021
 • in
 • Categorie: , ,

 • HOLLANDS KROON -  ’T VELD

  Drie agrariërs en een bewoner van ’t Veld hebben grote bezwaren tegen de aanleg van een 20kV-elektriciteitsverbinding door hun woonkern. Ze zijn bang voor nadelige gevolgen voor de grond waarin de kabels worden ingebracht.


  Frits Verhagen 5-8-2021

  Dat bleek woensdag tijdens een spoedzaak bij de bestuursrechter in Haarlem. De tegenstanders willen dat de rechter de verleende vergunning voor de aanleg van tafel haalt.

  De gemeente Hollands Kroon verleende stroombeheerder Liander in april een vergunning om het nieuwe elektriciteitsnet aan te leggen. Dat is hard nodig, want de vraag naar stroom neemt snel toe.

  Advocaat

  Drie agrarische bedrijven en een bewoner kwamen echter in verzet tegen het plan, omdat het geplande tracé over hun grondgebied loopt. Hun advocaat, P. de Goede, zei woensdag dat zijn cliënten niet tegen de aanleg zijn, maar dat ze een ander tracé willen. Volgens hem is dat goed mogelijk.

  De raadsman stelde dat de gevolgen voor de betrokkenen groot zijn. Zo kunnen er bij de agrarische bedrijven geen sloten meer worden gegraven, wegen aangelegd of jarenlang geen bloembollen worden geteeld. Bij de particuliere woning wordt uitbreiding onmogelijk, omdat heipalen op de stroomkabels zouden stuiten.

  Onwrikbaar

  De Goede noemde de opstelling van Liander ’onwrikbaar’. Overleg over een mogelijke oplossing zou zijn afgewezen. Volgens de advocaat moet de rechter de gemeente en Liander terugfluiten zodat er alsnog een procedure kan komen waarbij de gedupeerden hun zegje mogen doen.

  Advocaat J. Hagelaars van Liander was niet mals over de opstelling van de tegenstanders. Hij vond dat de tegenstanders zijn bedrijf bewust een hak wilden zetten door de operatie te vertragen. Volgens hem kost die vertraging Liander 36.000 euro per dag. De advocaat stelde dat de aanleg van elektriciteitsnet in de grond helemaal geen vergunning nodig heeft. Hij kondigde alvast aan dat Liander komende maandag 9 augustus met de klus gaat beginnen.

  Dat was tegen het zere been van advocaat De Goede. „Liander laat zijn ware gezicht zien.” De tegenstanders hebben de gemeente verzocht om handhavend op te treden tegen Liander, maar dat is afgewezen. De Goede vroeg de rechter ook over deze kwestie een oordeel te geven.

  Gemeente

  Een medewerkster van de gemeente stelde dat de procedure volgens de regels is verlopen. Liander heeft volgens haar terecht een vergunning gekregen om de kabels in ’t Veld aan te leggen.

  Bestuursrechter Bruin wilde alle argumenten van de strijdende partijen nog eens op een rijtje zetten. Hij komt in de loop van donderdag met een voorlopig oordeel.

  Noordhollands Dagblad

  1 reacties :

  Anoniem zei

  Zolang de aanvragers van vergunningen of veranderingen van bestemmingsplannen geen gewone burgers zijn honoreert de Gemeente Hollands Kroon gewoon iedere aanvraag.
  Voor burgers ligt dat uiteraard anders die moeten veelal naar de rechter stappen, maar ook rechters zijn tegenwoordig volstrekt onbetrouwbaar als het een zaak tussen burger en Gemeente betreft.

  Een reactie posten