Provinciale Staten wachten op ’datacenterstrategie’

Datum:
 • maandag 12 april 2021
 • in
 • Categorie: , ,
 • Zeven moties lagen maandag klaar bij Provinciale Staten om de mega-datacenters in Noord-Holland aan strakkere regels te houden. Ze zijn allemaal weggestemd door de coalitiepartijen, soms met hulp van ChristenUnie of Partij voor de Dieren.  Tijdens een spoeddebat, aangevraagd door Ja21, nam Statenlid Ivo Mantel van deze partij het op voor de drinkwatervoorraad in de provincie, waar de datacenters een groot beslag op leggen. Er staan nu twee datacenters. Volgens PWN-cijfers slokken alle datacenters in de provincie nu 0,6 procent van de drinkwatervoorraad van Noord-Holland op. In Hollands Kroon komen er nog zeker vijf mega-datacenters bij. Daardoor kan het beslag op drinkwater volgens schattingen van de gemeente aanzienlijk groeien. Vijf tot tien miljoen kubieke meter drinkwater gaat er dan jaarlijks doorheen.

  Dat kan de beschikbaarheid van drinkwater voor burgers op warme dagen in problemen brengen, vreest Ja21-Statenlid Mantel, die een motie indiende om dit te voorkomen.

  Gedeputeerde Loggen voorspelde dat er van een drinkwatertekort geen sprake zou zijn. ,,De klimaatverandering bemoeilijkt de levering wellicht op langere termijn”, sprak hij. Hij wees op een ’datacenterstrategie’ waar de provincie tot dusver niet zo’n haast mee maakte, maar nu voor de zomer klaar moet zijn.

  De lozing van vervuild koelwater is een ander probleem. Dit water wordt geloosd op oppervlaktewater en in de Waddenzee. Volgens gedeputeerde Loggen is dit niet zo erg, want er zit volgens hem alleen maar zout in dat water en de Waddenzee is ook zout. Een motie van Ja21 om de lozingen aan te pakken, haalde het ook niet.

  Diverse partijen vonden het vreemd dat de datacenters weinig informatie willen geven over zaken als het enorme water- en stroomverbruik, en willen hier veel meer over weten. Gedeputeerde Ilse Zaal wees dit af. ,,We kunnen die informatie niet afdwingen, die bevoegdheden hebben wij gewoon niet.”

  SP-Statenlid Remine Alberts wil dat de moties van de Staten worden gebruikt als ideeën voor de datacenterstrategie. Partij voor de Dieren-Statenlid Fabian Zoon vindt het vreemd dat die strategie er niet allang is, en dat er al mega-datacenters zijn gebouwd voordat er een behoorlijk beleid voor bestaat. Een motie van diverse partijen om geen nieuwe datacenters toe te laten voordat er meer duidelijkheid is over de impact op zaken als drinkwater, energie en landschap, haalde het niet. De coalitiepartijen stemden hier tegen, en verwezen naar de komende strategienota waarin meer regels worden gesteld aan de centra.

  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten